Горещи новини

Обявиха за защитено вековно дърво на 280 години в Белица

| 16:24

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени две вековни дървета. Едното е от вида зимен дъб (Quersus petraea), на възраст 280 години, с височина 22 м, обиколка на ствола 4,50 м и се намира в землището на град Белица, община Белица, област Благоевград. Предложението за защита е внесено в РИОСВ – Благоевград от Териториално поделение държавно горско стопанство (ТПДГС) – Белица.Второто е от вида източен чинар (Platanus orientalis), на около 150 години, с височина около 16 м, обиколка на ствола 4,45 м, намира се в землището на село Мезек, община Свиленград, област Хасково. Предложение за обявяване на вековното дърво е внесено в РИОСВ – Хасково от Община Свиленград.

С обявяването им за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата.

След публикуване на заповедите в Държавен вестник, вековните дървета ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!