Горещи новини

Общински съветници искат намаляване заплатата на председателя на ОбС – Разлог

-10:34-Razloginfo.com

Проект за изменение и допълнение на Правилник за организацията и дейността на Общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация предлагат двамата съветници в общинския съвет на Разлог – Димитър Марков и Пламен Хаджиев.
Предложението им се състои в намаляване на възнаграждението на председателя на общинския съвет с 30% и увеличаване заплащането на съветниците с 10% за участието им в заседания на местния парламент, както и присъствието им в комисии.

Предлаганата промяна ще се отрази най-много на възнагражденията на председателя на ОбС – Разлог д-р Мария Копанарова. Според сега действащия правилник нейната заплата е 80% от тази на кмета на общината, чието възнаграждение от 1 януари т.г. бе увеличено от 2545 лв. на 2978 лв., и респективно възнаграждението на парламентарния шеф скочи от 2036 лв. на 2382 лв. Предложението на Марков и Хаджиев е занапред председателят на ОбС да получава 50% от кметската заплата, или 1489 лв., което е почти с 1000 лв. по-ниско.

Няколко са мотивите на предложението за намаляване на възнагражденията на председателя на ОбС. Като първи е посочено извънредното положение от Ковид-19, което налага осигуряване на средства за справяне с пандемията и според вносителите такива могат да бъдат осигурени посредством икономии от фонд работна заплата на Общинския съвет.

Посочва се и недобро изпълнение на задълженията на председателя и че се внасят за разглеждане предложения, върху които не се осъществява контрол. Като пример е дадено внасянето за гласуване на предложения за настаняване в общински жилища, при вече настанени хора, ненавременно отговаряне на запитвания на съветници, касаещи жителите на общината, както и внасяне на предложения за гласуване на суми от общинския бюджет на вече извършени ремонти в сгради общинска собственост…

Четете още подробности в struma.bg

 

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!