Горещи новини

Обсъждат връщане на задължителното носене на маски и на открито

-15:54-Razloginfo.com

Късно снощи приключи заседание на Областния щаб в Благоевград, на което присъства и министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов.

От думите му стана ясно, че логистичен проблем по отношение броя на леглата има в Гоце Делчев. Решението е да се разкрият още 10 легла във вътрешното отделени на лечебното заведение. При изчерпване на този капацитет, то пациентите ще се транспортират за лечение до Разлог.

В болниците в Благоевград, Сандански и Разлог и по-специално в последните две, няма проблеми с леглата, но лечебните заведения изпитват проблем с кадровото обезпечение. Вариантите, които са коментирани на заседанието на щаба са два – разрешаване на студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски”, които учат за сестри да карат стажовете си в болниците. Вторият вариант, който касае по-специално болницата в Гоце Делчев е специализанти да могат да работят там.

По отношение връщането на КПП-та в страната здравният министър коментира, че вирусът не се бори с КПП-та, затова и не се обмисля въвеждането на такава мярка. Утре със здравните експерти обаче ще се обсъди въпросът за връщане задължителното носене на маски на открито.Освен това със заповед на министър Ангелов скоро ще заработи Национален логистичен център, в рамките на който страната ще бъде разделена на 6 региона, а всеки регион ще включва няколко административни области. Този център ще работи 24 часа, а целта е да се намали административната тежест, както и да се взима по-бързо решение по въпроси, които пряко касаят лечението на пациентите с Ковид – 19 като например логистика със спешен център или пък необходимост от лечение с Рендесивир.

Д-р Ангелов беше категоричен, че ще продължи и по-строгия контрол за спазване на мерките, а на нарушителите ще се налагат глоби. По думите му всички трябва да бъдем отговорни ако искаме да се преборим с коронавируса.

От своя страна областният управител Бисер Михайлов каза, че утре в Гоце Делчев ще бъде проведено заседание на Общинския кризисен щаб, на което ще се реши дали да бъде въведен вечерен час за учениците.

Той призова през следващите 14 дни да бъдем по-отговорни и да спазване стриктно мерките, за да се види дали Област Благоевград ще излезе от червената зона.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

2 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!