Горещи новини

Обновиха подхода към Байкушевата мура

-8:49-Razloginfo.com

Ремонтираха туристическите маршрути и участъци от горската пътна мрежа на територията на Национален парк „Пирин”.В присъствието на представители на Главна дирекция „Оперативна програма „Околна среда” и областна администрация Благоевград, инж. Мартин Лазаров – и.д. директор на ДНП „Пирин” и инж. Елена Топузова – ръководител на проекта, представиха изпълнените дейности.

Извършен е ремонт на горски пътища с обща дължина 15 км. Ремонтирани са участъци от пътна мрежа, осигуряващи достъпа до местностите „Маклища“ и „Чучурето“ в парков участък „Вихрен” и местностите „Дългата поляна”, „Арнауд дере” и „Юручки гробе” в парков участък „Каменица”. Изградени са земни окопи и водостоци, които да отвеждат и събират повърхностните и подпочвените води. Пътното платно е подравнено и е насипано с трошенокаменна фракция.

Алтернативните пътища, образували се през годините поради лошото състояние на пътната настилка на основния път, са затворени. Поставени са информационни табели, насочващи посетителите към основната пътна мрежа. Ремонтирани са и 7 дървени моста в ПУ „Каменица“ на Арнаут дере, като са изградени нови устои от каменна зидария и е подменена дървената връхна конструкция.

Рехабилитирани са участъци от туристическите маршрути на територията на Национален парк „Пирин”. Поставени са дървени скари на места с подпочвена вода и силно ерозирали участъци. Затворени са дублиращи пътеки, за да не се допусне увреждане на ценни природни местообитания. За безопасния достъп на туристите, посещаващи територията на парка, са монтирани дървени пешеходни мостчета за преминаването над поточета и реки, а по дължината на пътеките са поставени дървени маркировъчни колове и указателни табели. Обновен е и подходът към най-старото иглолистно дърво в България – Байкушевата мура.

Общата стойност на проекта е 6 592 486.34 лева.

Всички останали дейности по проекта трябва да бъдат изпълнени до 30 юни 2023 г.

Източник: agencia.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!