Горещи новини

Обмислят 3 варианта за увеличаване на пенсиите от 1 юли

| 13:41

Правителството обмисля няколко варианта за увеличение на пенсиите от 1 юли. Целта е да се намери такова решение, че след 1 юли общите плащания към всички пенсионери да не намаляват след отпадането на т.нар. ковид добавки, а дори и да станат по-високи, посочи министърът  на труда и социалната политика Георги Гьоков .Това стана ясно вчера на работна група вчера,  в която участваха представители на Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и на Националния осигурителен институт.Първият вариант е да има преизчисляване на пенсиите чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж, като идеята е коефициентът да стигне 1.5.

Вторият е  преизчисляване с нов среден осигурителен доход, както и комбинация между увеличаване на тежестта и преизчисляване с по-актуален осигурителен доход.

В момента действащото швейцарско правило предполага увеличение на пенсиите с 6, 1 на сто от 1 юли. Според правилото пенсиите се увеличават с процент, равен на сбора от 50 процента от нарастването на осигурителния доход  и 50 процента от индекса на потребителските цени през предходната година. Възможно е да има промяна в съотношенията, която да гарантира по-високо увеличение на пенсиите.

Вариант е също да се увеличат всички пенсии с един и същи процент, както и да продължим да даваме добавки към преизчислените пенсии , каза Георги Гьоков.

Припомняме, че Ковид добавките към пенсиите от 60 лева, ще се изплащат до края на юни.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!