Горещи новини

Обвиниха Европа в двойни стандарти по отношение на бежанците и мигрантите

| 19:11

Бързото приемане на украинците, бягащи от руската агресия, постави в светлината на прожекторите „двойния стандарт“ на Европа за мигрантите, в противовес на нежелантите мигранти, бягащи от насилие в Африка, Близкия изток и другаде, каза Франческо Рока, президент на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.Той заяви, че не смята, че „има някаква разлика“ между някой, който бяга от региона на Донбас на Източна Украйна, и някой, който бяга от екстремистката групировка „Боко Харам“ в Нигерия, цитиран от Associated Press.

„Тези, които бягат от насилие, тези, които търсят закрила, трябва да бъдат третирани еднакво“, каза Рока, чиято организация работи в повече от 192 държави с почти 15 милиона доброволци.

Говорейки на пресконференция, той каза, че има „морален императив“ да се помогне на хората, бягащи от насилие и катаклизми и „политическият, общественият и хуманитарният отговор на кризата в Украйна показа какво е възможно, когато човечността и достойнството са на първо място, когато има глобална солидарност.“

„Надявахме се украинската криза да бъде повратна точка в европейските миграционни политики“, каза Рока. „Но за съжаление това не стана така.“

Той каза, че 27-членният Европейски съюз все още има различни подходи към миграцията на източната си граница от Украйна и южната си граница от Средиземно море.

Войната, отприщена от Русия, предизвика една от най-тежките хуманитарни кризи в Европа след Втората световна война.

От нахлуването на Русия на 24 февруари повече от 6 милиона души са избягали от Украйна, като Полша е приела повече от 3,3 милиона, над 900 000 са отишли в Румъния, 605 000 в Унгария, 463 000 в Молдова и 421 000 в Словакия, според агенцията за бежанци на ООН.

За разлика от тях, каза Рока, мигрантите, бежанците и търсещите убежище, които се опитват да стигнат до Европа, все още умират, изправени пред насилие и се борят за достъп до основни услуги.

Над 48 000 мигранти са загинали или изчезнали от 2014 г. насам, докато са пътували в морето, а най-смъртоносният маршрут е този, който мигрантите избират през Централното Средиземно море към Европа, с най-малко 19 000 смъртни случая, каза той.

Тези, които пристигат, главно в Италия, Гърция и Испания, често са настанявани в лагери и са изправени пред дълго чакане, за да бъдат разгледани молбите им за убежище.

„В Европа има голямо сърце и душа, защото общността в Европа успя да отвори обятията си, като за няколко дни прие милиони украинци“, каза Рока. „Така че те лъжат за заплахата, която идва от Средиземно море, когато става дума за няколко хиляди души.

Той каза, че „етническата принадлежност и националността не трябва да бъдат решаващ фактор за спасяването на животи“.

„Има двоен стандарт“, каза Рока. „Това е очевидно. Това става пред нашите очи и не можем да го отречем, когато става въпрос за търсене на защита.“

„Правителствата имат право да определят миграционната си политика и да управляват границите си“, каза той. „Те обаче са длъжни да го правят по начин, който предотвратява страданието и смъртта.“

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!