Горещи новини

Няма да се налагат глоби до понеделник за липса на зелен сертификат

-13:34-Razloginfo.com

Здравният министър Стойчо Кацаров даде брифинг за новите мерки и ситуацията с COVID-19. Налагат се някои корекции на противоепидемичните мерки, обяви той.В МЗ се обсъжда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължен от 6 на 12 месеца. Изчакват се още становища, но експертите на този етап смятат, че това може да се направи, обяви зам.-министър Тома Томов.

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта и сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година след положителен тест, съобщи Кацаров. Това обаче ще важи само за вътрешните правила, не и за чужбина, тъй като европейските правила не признават такъв срок.

Поради повишаването на интереса към ваксинацията и най-вече към еднодозовата „Янсен“, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол ще се въведе признаване на сертификат за ваксинация след първа доза. Идеята е да не се принуждават гражданите да вземат по-малко ефективната „Янсен“ само по административни причини, вместо да направят реален избор на ваксина, обясни Кацаров.

До понеделник при проверка от структурите на регионалните здравни инспекции при установяване на нарушения ще се издава само предписание, обяви зам.-министър Александър Златанов. Даваме гратисен период да се тества системата и да влезе ефективно в понеделник, съобщи той.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!