Горещи новини

Няколко любопитни факта и истории за уискито

-17:01-Razloginfo.com

Уискито безспорно е един от най-популярните, и любима на мнозина спиртна, напитки в света. Вероятно всеки неведнъж е отпивал с удоволствие от питието, направено най-често от пшеница, ръж или ечемик.Оказва се обаче, че има редица любопитни факти около уискито, за които никога не сме си давали сметка. От скромното му начало като медицински еликсир, дестилиран в Ирландия и Шотландия през 15 век, до трайния глобален феномен, в който се е превърнал, еволюцията на тази спиртна напитка е наистина историческа и колоритна. Ето някои любопитни факти, които си струва да знаем.

Whiskey or Whisky?

Вероятно всеки е виждал и двата начина на изписване на думата, но малцина са си направили труда да помислят за разликата. Като ‘whisky’ напитката се изписва в Шотландия и Канада. Уискито, произведено във всички останали части е популярно като ‘whiskey’.

Всъщност първоначалното име на уискито е било ‘uisge beathe’. Думата идва от келтски език и означава ‘водата на живота’.

Калории

Добре е да знаем количеството калории, които приемаме, пиейки чаша уиски. И ако сме си мислели, че то е от високо калорийните питиета, оказва се, че не е точно така. 50 грама уиски съдържа около 60 калории – което означава, че чаша уиски има по-малко калории от един средно голям банан.

Уиски или пеницилин

Добре известен факт е, че по време на Втората световна война много фабрики в САЩ започват да работят за нуждите на армията. Знае се, че автомобилните фабрики започват да произвеждат самолетни двигатели. Но един не толкова популярен факт е, че множеството дестилерии за бърбън на територията на страната са били натоварени със задачата да произвеждат пеницилин, който изпращат към военния фронт.

Официална напитка на Алабама

Кентъки е може би най-популярния американски щат, когато става дума за уиски. Дори бърбън произлиза от името на областта Бърбън Каунти, намиращ се на територията на щата.

Въпреки това за Кентъки спиртната напитка не е официална. Тази чест се присъжда на южния щат Алабама.

Окръг Jack Daniel’s

Дестилерията, която произвежда една от най-популярните марки уиски в целия свят, е разположена в окръг Мур, Тенеси. Куриозното е, че окръгът още от от ерата на забраната на алкохол (продължила от 1920 до 1933 г.), остава ‘сух окръг’. Това означава, че продажбата на алкохол е забранена.

За Jack Daniel’s обаче е направено абсолютно изключение.

Франк Синатра

Известният музикант бе пожелал в деня на смъртта си да бъде погребан с най-ценните си неща. Когато той почива, на 14 май 1998 г., до него бяха поставени три прости, но съществени вещи: 10 цента, кутия цигари и бутилка уиски Jack Daniel’s.

Никола Тесла

Гениалният изобретател Никола Тесла е известен с факта, че пие уиски всеки ден от живота си, вярвайки, че това е тайната на дълголетието. Той е убеден, че така ще достигне до 150-годишна възраст. За съжаление, Тесла е блъснат от такси на 81 години и почива от последващи усложнения няколко години по-късно. И така и не успява да разбере дали теорията му е правилна или грешна.

Уиски в космоса

През 2011 г. дестилаторът за шотландско уиски Ardbeg решава да изпрати проба от неузрял малц до Международната космическа станция. Целта е да се проучи ефектът от микрогравитацията върху развитието на терпените – веществата, които създават вкусовите качества както на уискито, така и редица други храни и напитки.

Три години по-късно, когато пробата е върната на Земята, от Ardbeg описаха резултатите като „доста неочаквани“. В уискито, отлежало в космоса, преобладава интензивен аромат на дим, гума и пушена риба, наред с ментови и ансонови оттенъци.

Ирландско кафе

Легендата разказва, че първото ирландско кафе е направено през 1942 от Джо Шеридан, главен готвач в ирландския южен град Лимерик. Той създава напитката за група уморени пътници, чийто самолетен полет е забавен заради силна зимна буря. Пътниците буквално се влюбват в нея, а с днешна дата ирландското кафе е един от най-популярните горещи коктейли в света.

Най-скъпият коктейл с уиски

Никак не е изненадващо, че той се предлага в Дубай – в Skyview Bar, който се намира на покрива на сграда. Коктейлът представлява модерен прочит на класическия Manhattan и струва колосалните 5521 щатски долара.

Тайната съставка на Tabasco

Съвсем справедливо е такъв гигант в направата на лют сос, какъвто е Tabasco да желае да запази в тайна производствения си процес. Едно нещата, които знаем обаче е, че пюрето от пипер отлежава в бъчви на Jack Daniel’s, преди да бъде смесено с останалите съставки.

Най-старото уиски в света

Според Книгата на рекордите на Гинес най-старата бутилка уиски в света е известна като Glenavon Special Liqueur Whiskey. Създадена е в Шотландия между 1851 и 1858 г.

Дълго време бутилката е собственост на ирландско семейство, а впоследствие се продава за 14 850 паунда в аукционна къща в Лондон, уточняват от Stars Insider.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!