Горещи новини

„Ню Йорк таймс“ пусна статия за теснолинейката

-20:39-Razloginfo.com

Статия за родопската теснолинейка бе публикувана в „Ню Йорк таймс“. Това съобщиха от Сдружението “Родопската теснолинейка“. В статията се разказва и за поредицата инициативи и ентусиазма на един млад човек – Кристиан Ваклинов, който със своята упоритост, през годините, успя да съхрани тази атракция в България.


Историята на самата статия се завърта около местна жителка, която всеки ден използва малкото влакче, за да разнася бутилки с прясно мляко в най-близкия голям град – Велинград. Като нея са и други жени които продават всякакви млечни продукти на велинградския пазар. Така авторката на статията – Джоди Хилтън, разбира колко важен е влакът за местните жители.

Теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута е 40 км/ч.

Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, която е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1267 м надморска височина. Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км, като започва от Горнотракийската низина, преминава през западните Родопи и Аврамовата седловина, разделяща Рила и Родопите и достига Разложката котловина в подножието на Пирин.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!