Горещи новини

Норвегия ще увеличи добива на природен газ през следващите месеци на фона на недостиг и растящи цени

| 18:47

Норвегия ще увеличи добива на природен газ през следващите месеци, поддържайки производството по-високо от нормалното през лятото, става ясно от съобщение на норвежкия оператор „Екинор“. Това означава, че Норвегия ще може да доставя по-големи обеми за Европа на фона на недостиг и растящи цени.Норвегия може да помогне на европейските държави да се справят със запълването на газохранилищата. Правителството в Осло промени съответните разрешителни и това ще позволи на увеличаването на износа от две норвежки находища, се казва още в съобщението на оператора „Екинор“. Компанията допълва, че допълнителните близо един и половина милиарда кубически метра газ покриват нуждите от синьо гориво на около милион и половина европейски домакинства за една година.

Норвегия осигурява близо една четвърт от търсенето на газ в Европейския съюз и Великобритания и е вторият по големина производител на петрол в Европа след Русия с добив на около 4 милиона барела на ден, почти поравно разпределени между петрол и природен газ.

Ескалиращото напрежение между Запада и Русия и войната в Украйна породи опасения относно доставките на руски газ към Европа. Това накара ЕС да преразгледа плана си за извънредни газови доставки, да се подготви за временни прекъсвания на вноса на газ от Русия, както и да потърси алтернативи.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!