Горещи новини

Нов удар по джоба на шофьорите! Вижте какво се случва

-8:49-Razloginfo.com

От месеци насам петролните компании избягват да извършват превози през Червено море, опасявайки се от нападения на хутите. Сезонните ефекти също не работят за поевтиняването на петрола.Петролът е най-скъп в момента от октомври насам.

За шофьорите това ще означава вероятно по-скъпо гориво в предстоящите месеци. В момента най-високи цени на петрола се наблюдават в Дания и Нидерландия, където да напълниш догоре един резервоар от 60 литра с бензин излиза съответно 124 и 122 евро.

Един барел (159 литра) суров петрол тип Брент достигна най-високата си цена от 89,99 долара в средата на седмицата. Само през март цената се е повишила с около пет долара. От началото на годината цената е скочила с над 16 на сто. Това се усеща и по бензиностанциите.

В края на март 60-литров резервоар със „супер“ бензин E10 вече е струвал 109 евро в Германия. В момента литърът бензин Е10 струва средно 1,833 евро, а през март средната му цена е била 1,787 евро – увеличение с 2,8 цента в сравнение с предходния месец, пояснява ARD.

В краткосрочен план най-вече се отразяват повишените геополитически рискове в Близкия изток. Президентът на Иран Ебрахим Раиси заплаши Израел с ответни мерки след нападението срещу иранското посолство в Сирия. Това подхрани нови опасения за ситуацията на пазара.

От месеци насам петролните компании избягват да извършват превози през Червено море, опасявайки се от нападения на йеменските бунтовници хути. Това не само повишава транспортните разходи, но и ограничава доставките в световния океан.

Сезонните ефекти също не работят за поевтиняването на петрола. Става дума за „сезона на пътуванията“: периодът преди Великден обикновено е съпроводен с рязко увеличаване на трафика, което се отразява в повишаването на цените на петрола, пише standartnews.com.

Вероятно обаче ОПЕК+ отново ще наклони везните. В началото на март осемте страни от петролния картел се споразумяха да удължат доброволното си намаляване на производството до края на второто тримесечие. Ако тези съкращения на производството бъдат удължени отново до края на годината, ще има риск от лек недостиг на доставки. За Международната агенция по енергетика (МАЕ) това е най-вероятният сценарий, пише DW.

Експертите на „Банк оф Америка“ очакват средна цена от 86 щатски долара за барел петрол от типа Брент за тази година – на фона на рисковете в Близкия изток и подобрените икономически перспективи, като през лятото цените на петрола вероятно ще достигнат връх от около 95 щатски долара за барел.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!