Горещи новини

Нов скандален запис от видеонаблюдението на изборите: На тебе една, на мене една, на тебе една, на мене една…

-19:35-Razloginfo.com

Съмнения за изборни злоупотреби и в монтанското село Габровница. В записа от видеонаблюдението се вижда как член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници, предава БНТ.Чува се и диалог, в който се обсъжда как да бъдат отчетени невалидните бюлетини за кмет.

Впоследствие обаче от протокола, качен на страницата на ЦИК, става ясно, че броят на невалидните бюлетини, вписани в него, съвпада с броенето от видеонаблюдението.

За сметка на това в протоколите, отчели избора на общински съветници, няма нито една недействителна бюлетина.

„Кристияне, можем ли да кажем само нещо? Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги оправим нещо?“

„68 и 26 – за кой ще го пишеш?“

„На 2. На тебе една, на мене една, на тебе една, на мене една“.

Прокуратурата разпореди проверка

Районна прокуратура – Монтана възложи проверка по преписка, образувана по повод публикации в медии за наличие на данни за извършено престъпление в с. Габровница, област Монтана, по чл. 169 от НК – преправяне на резултат от избори от длъжностно лице.

Наблюдаващият прокурор е указал на Областна дирекция на МВР в гр. Монтана да приложи към материалите по преписката целия видеозапис, разпространен в медиите, и да изясни за коя именно избирателна секция той се отнася.

Полицейският орган следва да установи председателя, членовете на съответната избирателна секция, както и присъстващи по време на заснемането на видеозаписа. На всички лица ще се снемат подробни сведения.

Предстои да бъде изискана информация и документация от Общинска избирателна комисия относно постъпили сигнали за нарушения при провеждането на местните избори на 29.10.2023 г., извършване на евентуална проверка и резултатите от нея.

Проверката ще бъде извършена в кратък срок, след което материалите ще се предадат на наблюдаващия прокурор за произнасяне.

Източник: epicenter.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!