Горещи новини

Нов вариант на COVID сее хаос в Индия, щял да плъзне скоро навсякъде

-9:57-Razloginfo.com

Нов щам на COVID, наречен “Арктурус”, сее хаос в Индия и може да е 1,2 пъти по-заразен от варианта “Кракен”, съобщи в. “Дейли мейл”. Той се смята за подвариант на омикрон. XBB.1.16, както е научното му наименование, води до нов ръст на случаите в страната, като инфекциите са се увеличили 13 пъти през последния месец. “Арктурус” е открит в 22 страни досега, а симптомите му включват треска, която постепенно се влошава и продължава 1-2 дни, възпалено гърло, болки в тялото, главоболие и коремен дискомфорт.Увеличаването на болните накара индийското министерство на здравеопазването да провери доколко болниците са подготвени да се справят с потенциален наплив от пациенти. Някои щати дори върнаха маските за лице на обществени места, за първи път от повече от година.

Световната здравна организация (СЗО) в момента наблюдава XBB.1.16, който беше открит за първи път в края на януари и според експертите има тревожни мутации.

“Той има една допълнителна мутация в шиповия протеин, която в лабораторни изследвания показва повишена инфекциозност, както и потенциална повишена патогенност”, обясни д-р Мария ван Керхов от СЗО.

Учени от Токийския университет предполагат, че “Арктурус” е 1,2 пъти по-заразен от “Кракен”. Според тях новият вариант ще се “разпространи по целия свят в много близко бъдеще” заради мутации, които могат да затруднят имунната система да се справи с него. Според експертите обаче няма доказателства, че “Арктурус” има по-голяма способност да избегне защитата, предлагана от ваксини или предишна инфекция, в сравнение с “Кракен”.

Случаите на COVID при деца под 12 г. в Индия също се увеличават. Въпреки че обикновено са леки, лекарите предупреждават “родителите на деца със затлъстяване, астма

и тези, страдащи от други имунокомпрометирани състояния, да не пренебрегват симптомите” и да потърсят грижи, ако е необходимо. Симптомите сред децата са висока температура, кашлица и конюнктивит.

Изследователи от Очния институт Truhlsen в Небраска разкриха, че симптомите на конюнктивит включват сълзене на очите, зачервяване, подуване, болка или дразнене, сърбеж и секреция.

Западни издания припомнят, че Индия беше опустошена от делта вълната на коронавируса през 2021 г. В страната са регистрирани общо 4,7 млн. смъртни случая според оценки на СЗО.

В четвъртък британските власти също съобщиха, че са засекли новия вариант на COVID, който се разпространява в Индия. Експертите предупредиха, че вариантът има 140% предимство в растежа пред XBB.1.5, което го прави по-агресивен.

“Трябва да го държим под око. Когато се появи нов вариант, трябва да разберете дали е по-инфекциозен, по-причиняващ болести, по-патогенен ли е. И какво ще се случи по отношение на имунната защита. Тези неща подчертават важността на геномното наблюдение, но много страни, включително нашата, неглижираха нещата и не можем да сме сигурни какви варианти има и какво ниво на инфекция причиняват, докато не видим значително огнище”, казва професор Лорънс Йънг от университета в Уоруик.

На фона на развихрилия се “Арктурус” преди дни президентът на САЩ Джо Байдън официално сложи край на извънредното положение заради COVID в страната. То продължи повече от три години, а с неговия край се прекратяват щедрите финансови потоци за тестове за коронавирус, безплатните ваксини и други спешни мерки.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!