Горещи новини

Ново откритие може да промени досегашното ни разбиране за произхода на живота

| 10:53

Истинският произход на живота винаги е бил една от най-големите неизвестни, за които ние като хора сме се стремили да научим. От създаването на света в Библията до вярата, че биомолекулите са дошли на Земята на гърба на астероиди или комети преди милиарди години, през годините сме виждали няколко отговора.Досега обаче мнозина вярваха, че основните градивни елементи на живота, наречени пептиди, изискват вода, за да се образуват. Това изключва възможността тези градивни елементи да дойдат от космоса. Е, ново изследване сега преобръща това убеждение. И сега някои казват, че ще трябва да погледнем към звездите, ако наистина искаме да намерим истинския произход на живота.

Без значение какви са вашите вярвания за произхода на живота, данните, открити от д-р Серж Краснокутски, физик от групата по лабораторна астрофизика и физика на клъстерите от Института по астрономия Макс Планк в Йена и неговия екип, са интригуващи.

Краснокутски казва, че образуването на пептиди обикновено изисква добавяне на вода в първата стъпка. Втората стъпка включва отстраняване на водата за завършване на образуването. Това създава това, което учените наричат ​​аминокиселина глицин, ключова фигура в лова за произхода на живота.

Краснокутски и неговият екип искаха да видят дали могат да пресъздадат пептиди в космоса. Част от мистерията обаче се крие във факта, че пространството е вакуум. Това означава, че няма кислород, който да помогне за създаването на водата, необходима за процеса. С това ново изследване Краснокутски и неговият екип доказаха, че е възможно. Освен това те доказаха, че предишната конвенция не е единственият начин да се образуват тези пептиди.

„Вместо да предприемаме химическата обиколка, в която се образуват аминокиселините, искахме да разберем дали вместо това не могат да се образуват аминокетенови молекули и да се комбинират директно, за да образуват пептиди“, обясни Краснокутски в изявление.

„И направихме това при условията, които преобладават в космическите молекулярни облаци, тоест върху прахови частици във вакуум, където съответните химикали присъстват в изобилие: въглерод, амоняк и въглероден окис.“

Пептидите играят важна роля в разбирането за произхода на живота. Поради това е важно да знаем колкото се може повече за тяхното формиране. За да докаже жизнеспособността на произхода на живота в космоса, екипът имаше за цел да създаде пептиди в подобен на космоса вакуум.

Екипът използва субстрати като заместител на космическите прахови частици. След това екипът събра частиците с въглерод, амоняк и въглероден окис. Всички те са компоненти, открити върху космическия прах. Екипът ги комбинира във въздушно налягане при една квадрилионна от нормалното въздушно налягане и минус 263 градуса по Целзий.

Резултатът беше полиглицин, подобен на пептидите, които вече открихме. Това е забележителна информация в търсенето на произхода на живота. Разбира се, това не ни казва със сигурност дали оригиналните пептиди са дошли от космоса. Това поне ни дава причина да започнем да търсим отвъд собствената си планета за истинския произход на живота. Въпреки това, дори с това знание, отговорът на въпроса за произхода на живота е все още далеч.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!