Горещи новини
Третокласници, от ОУ “Н. Парапунов“, предлагаха варианти за чисто училище, град, околна среда и планетаОтличиха за проявено творческо въображение ученици от ОУ “Н. Парапунов“ – Разлог в конкурса „Магията на Кукеровден”В СУ „Братя Каназиреви“, в Деня на Земята, призоваха да опазим нашата планетаОтговорността към служители, партньори, консуматори и общността е в основата на Доклада за устойчиво развитие на Загорка за 2020Откраднаха незаключен „Сеат“ в РазлогС шарени яйца и великденски зайчета Великден дойде предварително в РПГ „Никола Стойчев“Осмокласници, от РПГ „Никола Стойчев“, призоваха за грижа към околната среда в Деня на ЗемятаЗаловиха 19-годишен от Добринище, седнал зад волана след употреба на наркотични веществаУченичка, от ОУ ,,Никола Парапунов“ – шеста на Националното състезание „Ключът на музиката“„Мастър шеф” „стъпи“ в НУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – Разлог

Новогодишен, кукерски карнавал СТАРЧЕВАТА – Разлог – 01.01.2017

Поколенията не помнят началото на кукерския карнавал, но традицията повелява началото на годината за разложани да започне с шумен празник, наричания и благословии.

ВИЖ ФОТОГАЛЕРИЯ – СТАРЧЕВАТА 2015г.

От седемте квартала на града излизат сборни групи от кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани. Кукерите са облечени в кози кожи, а главите са украсена с кози рога, накичени са със със сушени зеленчуци и пъстри текстилни орнаменти.
Звънци с дебел кожен ремък се опасват около кръста. Украсата определя мястото на кукера в йерархията на празничното хоро. В ръцете си кукерите държат украсени бичове от волска опашка и пазят хорото.

СТАРЧЕВАТА 2015г. СТАРЧЕВАТА 2014г. СТАРЧЕВАТА 2013г. СТАРЧЕВАТА 2012г. СТАРЧЕВАТА 2011г. СТАРЧЕВАТА 2009г.

Много може да се разказва за празника и за многобройните ритуали, но незабравим е споменът за участниците и гостите. С оригиналността си карнавалът в Разлог е известен не само в страната, но и в чужбина. Сборни групи от Разлог са участвали в много международни и национални карнавали и са отличавани за автентичност и колоритност.
От 1996 г. град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове и многократно е бил домакин на гости от Федерацията, начело с нейния президент Ван Дер Кроон.

Основна цел на карнавала е да съхрани народните обичаи и традиции, характерните за разложкия край носии, ритуали. Народният празник иска да покаже и запази българщината за поколенията.

error: Content is protected !!