Горещи новини

Нови Covid правила от Великобритания за Франция и обратно

| 18:14

Във връзка с ограничаването на пандемията от коронавирус от 00:00 часа на 18 декември 2021 г. влизат в сила нови правила за пътуване от Великобритания за Франция, както и от Франция към Великобритания.По информация на посолството ни в Париж както за ваксинираните, така и за неваксинираните граждани се въвежда изискване за наличие на наложителни причини за пътуване от Великобритания за Франция, като сред тях не попадат туристически и бизнес пътувания.

За наложителни причини се смятат пътуване на френски граждани и членовете на техните семейства, както и на граждани на ЕС и членовете на техните семейства, които живеят във Франция или които преминават транзитно през Франция, за да достигнат държавата на своето местоживеене в ЕС.

Същото се отнася и за професионалните здравни работници, които работят срещу разпространението на COVID-19, за студенти, записани във висши учебни заведения или в предварителни курсове за записване във висше учебно заведение във Франция, за транспортни работници в сухопътния, морския или въздушен транспорт, включително тези, които превозват стоки, предназначени за Франция или които преминават транзитно през Франция. Пътуванията на граждани с въздушен транспорт и преминаващи транзитно през Франция, като престояват до 24 часа в международната транзитна зона, също са включени в наложителните причини.

Въвежда се и изискването за наличие на наложителни причини и при пътуване от Франция към Великобритания. Те са налице за гражданите, които преминават транзитно през Франция, за да достигнат до държавата на своето местоживеене; за работещите в транспортния сектор  и други.

Също така е необходимо ваксинираните граждани да представят и негативен PCR или антигенен тест, направен в последните 24 часа преди пътуването. Досега това изискване се отнасяше само за неваксинираните.

Всички пътуващи от Великобритания, независимо дали са ваксинирани или не, трябва предварително да се регистрират на специална електронна платформа, която позволява да посочат и регистрират техния адрес по време на престоя им във Франция. Чрез тази платформа ще бъде генерирано разпореждане на префектурата за спазване на задължителна изолация на място по избор на гражданина. Задължението за спазване на изолация може да бъде отменено след 48 часа, ако гражданинът представи отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

Формулярът за електронна регистрация е наличен на следния електронен адрес: https://passager.serveureos.org/ .

Ще бъде въведен контрол за стриктно спазване на посочените правила.

Подробности за режима на пътуване до Франция са публикувани на интернет-страницата на МВнР на https://mfa.bg/bg/covid19map/Europe/France .

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на тел.: +33 1 45 51 85 90, както и на телефон за спешни случаи в извънработно време и в почивните и празнични дни +33 /0/ 6 21 84 95 15.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!