Горещи новини

Нови табели ще упътват туристите към музея в Разлог

-16:16-Razloginfo.com

В Разлог започна поставянето на указателни табели, които да упътват хората към местния музей, похвалиха се от местната община.

Гостите на градчето, разположено между три планини – Рила, Пирин и Родопите, имат възможност да разгледат в него няколко интересни експозиции. Една от тях е обновената „Някога Мехомия – днес Разлог“.

Интересна е и гостуваща мобилна изложба ,,От ръката тревненска“, коятопренася посетителите в атмосферата на възрожденската къща, в каквато се помещава и музеят в Разлог.​ Той е уреден в родния дом на Никола Парапунов.

Сградата е модел Разложко–чепинска къща „братов” тип от края на XIX век. Този тип постройки се считат за продължител на т. нар. „симетрични къщи”, които се появяват най-напред в Пловдив през втората половина на същия век. Изгаря във въстанието от 1903 г. и е съградена отново по стария план през 1905 г.В началото на септември там ще бъде открита гостуващата изложба ,,Претворено сътворено“ на Националния исторически музей.

В разложкия музей се съхраняват над 5000 експоната от различни епохи. Ценни са колекциите от оръжие и старопечатни книги, традиционно местно облекло и произведения на местни майстори занаятчии.

Източник: desant.net

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!