Горещи новини

Нови правила при онлайн покупки от страни извън ЕС

-14:14-Razloginfo.com

От 1 юли в сила влизат нови правила за внос на стоки с малка стойност от страни извън ЕС. Те се отнасят предимно за онлайн покупки от страни като Китай, Великобритания и САЩ.

От 1 юли 2021 г. в страните от ЕС се премахва прагът за освобождаване от ДДС при внос на стоки на стойност до 22 евро (за България този праг е 30 лв.), в резултат на което всички стоки, внесени от страни извън ЕС, ще бъдат облагани с ДДС, независимо от тяхната стойност. Заедно с премахването на освобождаването от ДДС за внос на стоки с ниска стойност, се въвеждат две облекчения при събиране на ДДС за пратки със стойност до 150 евро:– Специален режим за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети страни (обслужване на едно гише при внос – IOSS). IOSS yлecнявa cъбиpaнeтo, дeĸлapиpaнeтo и плaщaнeтo нa ДДC зa пpoдaвaчи, ĸoитo дocтaвят cтoĸи извън EC нa крайни ĸлиeнти в EC, като начисляват ДДС в момента на покупката. Ha пpaĸтиĸa тoвa oзнaчaвa, чe тeзи дocтaвчици и eлeĸтpoнни платформи мoгaт дa cъбиpaт, дeĸлapиpaт и плaщaт диpeĸтнo ДДC нa избpaнитe oт тяx дaнъчни opгaни, вмecтo ĸлиeнтитe дa плaщaт ДДC пpи внoc в мoмeнтa нa дocтaвĸaтa нa cтoĸитe. Toвa yлecнявa фирмите, ĸaтo cъщeвpeмeннo зaщитaвa oнлaйн ĸyпyвaчитe oт cĸpити paзxoди.

– Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на ДДС при внос. При този режим титулярят на разрешението за отсрочено плащане (митническият представител – пощи или куриер) начислява дължимия ДДС при внос на получателя и в последствие го плаща на Агенция „Митници“.

От 1 юли 2021 г. се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос, която ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, поръчани онлайн и със стойност до 150 евро. В тази връзка на същата дата е планирано стартиране на актуализирана версия на Митническата информационна система за внасяне (МИСВ) на Агенция „Митници“.

Новите правила се отнасят за онлайн покупка на стоки, чиято стойност не надвишава 150 евро, не са обект на забрани и ограничения, не са акцизни стоки. Ако стоките в пратката не отговарят на тези условия, те трябва да се декларират със стандартна митническа декларация, с която до този момент се декларираха всички пратки, подлежащи на митническо оформяне при внос.

Както и стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническата декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път.

Декларацията с намален набор от данни може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция „Митници“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!