Горещи новини

Нови правила по летищата от 1 април. Ето за какво да внимаваме

-9:33-Razloginfo.com

Българските международни летища – тези в София, Пловдив, Варна и Бургас – са готови от полунощ на 31 март да работят като част от Шенгенското пространство за свободно движение. От тази дата всички граждани, които пристигат на българска територия от държави членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка.Те ще се насочват през обособените изходи и ще преминават единствено проверка летищна сигурност.

Остават 4 дни до приемането на България в Шенгенското пространство по въздух и вода. С това отпадат и паспортните проверки, което ще се случи в полунощ между 30 и 31 март.

„От 31 март отпадат граничните проверки за пътниците, които пътуват по вътрешни полети, което са полети от и до България с държави от Шенгенското пространство. Останалите пътници ще преминават през гранична проверка. Ако имаме 4 пътници – първият, например, за Мюнхен, вторият за Цюрих, третият за Истанбул, а четвъртият за Лондон, то тогава на първите двама ще бъде извършена проверка за авиационна сигурност. Те направо се качват на самолета без гранична проверка. Важно е да се отбележи, че те ще трябва да носят със себе си документи за самоличност. Другите двама ще преминат през цялата проверка, както беше и до момента“, заяви пред БНТ комисар Аксиния Манчева – началник на Гранично полицейско управление-София.

Тя обясни, че изискването за декларация на деца под 18-годишна възраст, които пътуват само с един родител или настойник се запазва, когато детето пътува към трета страна. По вътрешни полети това отпада.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!