Горещи новини

Нови правила за шофьорите: Ще имат по-малко възможности да отказват проба за наркотици

-15:12-Razloginfo.com

Пробите от полевите тестове за алкохол и наркотици на водачите да се потвърждават чрез лабораторно изследване. Това предлагат от Министерството на здравеопазването за случаите, в които шофьорите отказват да дадат кръвна проба.Няколко са предлаганите изменения. Едно от по-съществените е въвеждането на допустими минимални стойности на концентрация за няколко вида наркотични вещества, съобщава бТВ.

Що се отнася до полевите тестове – и в момента резултатите от тях се използват в съда, но при наличието на положителен резултат от полеви тест е необходимо и химико-токсикологично изследване на кръвта.

С измененията здравното министерство предлагат ако водачът откаже да даде кръв, слюнката от полевия тест да бъде изследвана в лаборатория и да има тежестта на кръвния тест.

Досега отчелите положителен резултат тест касети се прибираха и се използваха за доказателство. Сега ако шофьорът откаже резултатът да се потвърди с кръв, същите касети ще бъдат изследвани в лаборатории за потвърждаване на резултата.

Дали обаче полевият тест отразява истината? Според токсиколози единствено чрез кръвта може да се установи със сигурност наркотичното вещество и неговия вид.

„Истинската проба е кръвната проба – другата проба е ориентировъчна. Тя може да бъде фалшиво положителна от лекарства или от други вещества“, каза токсикологът проф. Никола Александров.

Въпреки това направените предложения на здравното министерство са в положителна посока, смята адвокат Силвия Петкова.

Другата новост засяга случаите, в които водачите отказват тест и се насочват за кръвно изследване. Досега в този случай те стигаха до медицинското заведение сами, което създава предпоставки за закъснение повече от 45 минути и за компрометиране на изследването.

От здравното министерство уточниха, че сроковете за получаване на резултати от кръвни проби остават същите.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!