Горещи новини

Нови правила за роуминга в ЕС от утре

| 15:52

Утре, на 1 юли 2022 г., влиза в сила новият подобрен регламент относно роуминга. С него се удължава до 2032 г. срокът на „Роуминг както у дома“ — схемата, благодарение на която пътуващите в ЕС и ЕИП могат да телефонират, да изпращат текстови съобщения и да ползват интернет в чужбина без допълнителни такси. Новите правила ще донесат също значителни ползи за предприятията и гражданите на ЕС, които ще се ползват от по-добри условия на роуминг, предоставящи същото качество на мобилните услуги в чужбина като у дома. Освен това новите правила ще подобрят достъпа до спешни повиквания в целия ЕС и ще гарантират предоставянето на ясна информация за услугите, които евентуално са предмет на допълнителни такси.Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, заяви: „Чрез схемата „Роуминг както у дома“ регламентът относно роуминга донесе ползи за всички нас. Ние можем да телефонираме, да изпращаме текстови съобщения и да използваме интернет без допълнителни разходи при пътуванията си в ЕС. Това е особено осезаемо предимство на нашия европейски единен пазар. Удължаването на срока на действие на тези правила ще запази конкурентните цени между операторите и ще позволи на потребителите да продължават да ползват безплатни роуминг услуги през следващите десет години.“

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон подчерта: „Спомняте ли си времето, когато трябваше да изключваме мобилните данни при пътуване в Европа, за да се предпазим от сериозните сметки за роуминг? Това вече е минало. И ние възнамеряваме да запазим тази ситуация през следващите 10 години. По-добра скорост, повече прозрачност: продължаваме да подобряваме живота на гражданите в ЕС.“

По-висока скорост на мобилния интернет по време на пътуване

Оттук-нататък потребителите ще имат право на същото качество на мобилен интернет в чужбина, каквото получават у дома. Операторите, предоставящи мобилни услуги, следва да гарантират, че потребителите получават достъп до 4G мрежи или до по-напредналите 5G мрежи, ако такива са на разположение в посещаваната от потребителите дестинация. Потребителите следва да могат да намерят информация за достъпността на мрежата в своите договори за мобилни услуги и на уебсайтовете на операторите.

Предотвратяване на неочаквани скрити такси

Когато потребителите пътуват със самолети или кораби, мобилните телефони могат автоматично да се свързват към бордовата мрежа, осигурявана от спътници. Ползването на услуги за мобилна връзка, предоставяни от неназемни мрежи, може да е свързано с много високи допълнителни такси. Новите правила за роуминга задължават операторите да защитават своите потребители и да ги уведомяват, ако техните телефони се свързват към неназемни мрежи. Освен това операторите следва автоматично да прекъсват мобилните услуги, когато таксите на мобилните услуги през неназемни мрежи достигнат 50 EUR или друга предварително определена граница. Операторите могат да предлагат допълнителни услуги, например възможност за отказ от ползване на роуминг на самолети и кораби.

Повече информация за по-добър избор

Потребителите следва да могат да вземат информирани решения относно използването на услуги, които могат да доведат до допълнителни разходи. При пътувания в чужбина повикванията към номера за обслужване на клиенти, застрахователни услуги и услуги на авиокомпании, както и изпращането на текстови съобщения за участие в конкурси или събития могат да бъдат по-скъпи отколкото у дома. Операторите трябва да гарантират, че предоставят на потребителите информация за видовете телефонни номера, които могат да доведат до допълнителни разходи, когато потребителите набират или получават достъп до такива номера от чужбина. Операторите следва да информират потребителите чрез автоматични SMS съобщения, изпращани при преминаване на границата към друга държава от ЕС, както и в договорите за услуги.

112 — Спешни повиквания при пътувания

Новите правила за роуминга гарантират, че гражданите познават единния номер на ЕС за спешни повиквания 112, който могат да използват навсякъде в ЕС, за да се свържат със службите за спешна помощ. До юни 2023 г. всички оператори следва да изпращат автоматични съобщения до своите клиенти, които пътуват в чужбина, за да ги информират за наличните алтернативни средства за свързване със службите за спешна помощ, например чрез текст или приложения в реално време. Гражданите, които не са в състояние да извършват гласови повиквания, могат да използват тези алтернативни средства.

По-ниски цени между операторите, по-добри условия за потребителите

Новият регламент за роуминга определя по-ниски цени на едро и съответно разходи на операторите, използващи мрежи в чужбина, за да предоставят услуги на своите пътуващи в чужбина клиенти. Пределните цени на едро са определени на равнища, които гарантират, че операторите могат да понесат и да си възстановят разходите за предоставяне на роуминг услуги на потребителите на цени за вътрешния пазар.

– Новият регламент определя следните пределни цени на едро за услугите за пренос на данни: 2 €/GB през 2022 г., 1,8 €/GB през 2023 г., 1,55 €/GB през 2024 г., 1,3 €/GB през 2025 г., 1,1 €/GB през 2026 г. и 1 €/GB от 2027 г. нататък.

– За гласови повиквания: 0,022 €/min в периода 2022—2024 г. и 0,019 €/min от 2025 г. нататък.

– За SMS: 0,004 €/SMS в периода 2022—2024 г. и 0,003 €/SMS от 2025 г. нататък.

По-ниските цени на едро са от полза за потребителите, тъй като те следва да гарантират, че всички оператори са в състояние да предлагат конкурентни абонаменти за роуминг в съответствие с принципа „Роуминг като у дома“.

Контекст

Благодарение на Регламента на ЕС за роуминга от 2017 г. насам гражданите ползват свободно роуминг за обаждания, текстови съобщения и мобилни данни в чужбина в ЕС без допълнителни такси. Прегледът на правилата показа, че има място за подобрение. В последното проучване на Евробарометър от февруари 2021 г. 33 % от участниците, които са пътували в чужбина, посочват, че са имали по-бавна мобилна връзка към интернет, отколкото обикновено имат у дома, а 28 % — че са получавали достъп до мрежи с по-нисък стандарт в чужбина (т.е. 3G вместо 4G мрежа). Освен това, проведено от Съвместния изследователски център проучване установи, че 25 % от клиентите поне веднъж са имали по-лошо качество на услугата в роуминг, отколкото у дома, дори когато условията на мрежата са позволявали по-добро качество. Тъй като срокът на действие на предишния регламент за роуминга трябваше да изтече на 30 юни 2020 г., за да се даде възможност на всички потребители на мобилни телефони и интернет да продължат да се свързват без допълнителни такси при пътувания в държавите членки, през февруари 2021 г. Комисията предложи нов подобрен

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!