Горещи новини

Нови правила за отпускане на помощи за отопление

-18:37-Razloginfo.com

Нови правила за отпускане на помощи за отопление. Социалното министерство предлага промяна на подоходния критерий и облекчаване на условията за кандидатстване. Така хората, които имат право на помощ, ще се увеличат с около 20%.Сега отпускането на социални помощи у нас е обвързано с гарантирания минимален доход. Промени в законодателството, които влизат в сила в средата на годината предвиждат социалните помощи да бъдат обвързани с линията на бедност.

„Социалните помощи ще бъдат не пои-малко от 30% от линията на бедност. На тази бедност ще бъде формиран диференцираният доход на база на който уязвимите лица ще получават съответните помощи“, заяви Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

Затова социалното министерство предлага формулата, по която се изчислява доходът за отпускане на помощ за отопление да бъде променена.

„Което дава възможност на лица с по-висок доход да получат тази целева помощ за отопление“, допълни Надя Клисурска.

Досега семействата чиито деца не ходят редовно на училище не са получавали помощ за отопление. Социалното министерство предлага и това да се промени.

„Само за децата, които не ходят на училище в състава на семейството в зависимост от тяхната възраст ще се намалява помощта от 3 до 5%“, поясни Надя Клисурска.

Размерът на помощта ще бъде определен през юли. А увеличението на пенсиите няма да лиши хората с ниски доходи от помощ за отопление.

„Министърът с корекционен коефициент коригира това увеличение на пенсиите, за да не може нито един пенсионер на база на това увеличение да отпадне от възможността да получи подкрепа“, каза още Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

Помощите ще се изплащат наведнъж месец след кандидатстване. Заявления вече ще могат да се подават във всяка дирекция за социално подпомагане.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!