Горещи новини

Нови идеи: Събират всички регистри в мегаагенция, окрупняват общини, кметовете с право само на два мандата

| 17:47

Управляващите готвят създаването на мегаагенция, която да управлява регистрите, сред които са имотният и търговският, а вече има и съгласие кой ще застане начело на новата структура.Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова да оглави новата агенция са се разбрали коалиционните партньори.

Идеята е била обсъждана на съвети на лидерско ниво, а законопроектът по учредяването й вече е внесен в Народното събрание.

В бъдещата Държавна агенция по вписванията влизат Имотният и Търговският регистър, кадастърът, БУЛСТАТ, регистрите на особените залози и на имуществените отношения на съпрузите, както и ГРАО. Те и сега са в ресора на Константинова като вицепремиер. В законопроекта е записано, че председателят ще се определя с решение на Министерския съвет и ще има мандат от 5 години.

Най-голяма съпротива е имало от Агенцията по вписвания, която сега е към Министерството на правосъдието, и от Агенцията по геодезия и картография, която сега е на подчинение на Министерството на регионалната развитие и благоустройството.

„Демократична България“ са отстъпили пред „Продължаваме промяната“ начело на новата мегаагенция да застане министърът на електронното управление Божидар Божанов.

От управляващата коалиция смятат, че окрупняването на масивите от данни ще доведе до по-лесна комуникация, а целта е в края на годината да заработи приложение за смартфон, което да направи услуги като например плащане на данъци, издаване на свидетелство за съдимост и дори за подновяване на шофьорска книжка, достъпни онлайн.

На 10 юни, петък, на Експертен правен съвет пък ще бъде обсъжда идеята за окрупняване на общини и ограничаване на мандатите на кметовете. От ПП предлагат те да имат право само на два мандата и това да бъде записано в Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!