Горещи новини

Новият премиер на Великобритания е Лиз Тръс

| 18:38

Британският външен министър Лиз Тръс спечели надпреварата за лидерството на управляващата Консервативна партия. Това стана ясно в понеделник след резултатите от вътрешнопартиен вот.За кандидатурата на 47-годишната Тръс гласуваха 81 326 обикновени членове на Консервативната партия. Нейният опонент, 42-годишният бивш министър на финансите Риши Сунак, получи 60 399 гласа. Така като лидер на управляващата партия Тръс ще смени Борис Джонсън като премиер на 6 септември и ще назначи ново правителство.

Тръс ще стане 56-ият министър-председател на Великобритания (или 78-ият, като се вземат предвид онези, които са заемали тази длъжност повече от веднъж) и 15-ият по време на управлението на кралица Елизабет II. Тя ще стане и третата жена начело на кабинета след Маргарет Тачър (ръководила кабинета от 1979 до 1990) и Тереза ​​Мей (от 2016 до 2019).

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!