Горещи новини

Новият начин, по който хакери атакуват компютрите ни

| 10:42

Хакерските атаки стават все повече и все по-изобретателни. Специалисти от HP Wolf Security засякоха нов начин за заразяване на компютър с вирус. Това става с помощта на pdf документи. През първото тримесечие на годината почти половината, или 45% от зловредните софтуери, са били в Microsoft Office формат.Причините са ясни: потребителите са свикнали с този тип файлове и много приложения ги отварят безпроблемно, съобщава hp.com. Хакерите изпращат на електронната поща писмо със съобщение за плащане и приложен pdf документ.

След прочитането му Adobe Reader предлага да бъде отворен документ docx, съдържащ се във файла. Точно тази стъпка пуска вируса. Лошата новина е, че хакерите са се научили и да мамят системите за защита и представят файла като проверен.

За влизане в компютрите те използват уязвимостта CVE-2017-11882. Тя беше закрита през ноември 2017 година, но все още се среща на някои компютри.

Есспертите по киберсигурност предупреждават, че хакерите често имат за цел както големи корпорации, така и обикновени хора, като причините са различни. През лятото на 2021 година, посредством вирус тип троянски кон хакери откраднаха имена и пароли за входове в Amazon, Twitter, Apple, Netflix, Facebook и други на над 26 милиона потребители.

Според повечето прогнози броят на киберпроникванията само ще се увеличава в бъдеще и затова както бизнесът, така и потребитебите трябва да укрепят своите системи за киберсигурност.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!