Горещи новини

Нова надежда при батериите – зареждане за 1 до 5 минути

-16:58-Razloginfo.com

Пореден пробив в батериите обещават австралийски разработчици. Компанията Graphene Manufacturing Group (GMG) обяви резултатите от тестове на нов тип алуминиево-йонна батерия, която може да се зарежда 10 пъти по-бързо от днешните литиево-йонни „колеги”. Същевременно новата батерия издържа много по-дълго и не се нуждае от охлаждане.В експерименти, проведени от Австралийския институт по биоинженеринг и нанотехнологии в Университета на Куинсланд, прототипите с монетни клетки са показали разтърсващи показатели за производителност, съобщи GreenTech.bg.

Веднага бие на очи плътността на мощността от около 7000 W/kg – това е показател колко бързо може да се зареди и разреди клетката. При настоящите литиево-йонни батерии този показател се движи между 250-700 W/kg. С други думи, свидетели сме на огромен скок напред, който поставя алуминиево-йонната батерия почти на нивото на ултракондензаторите, способни да доставят около 12 000-14 000 W/kg.

Но енергийната плътност е 150-160 Wh/kg. Това означава, че батерията носи само около 60 процента от енергията на база тегло, в сравнение с най-добрите литиево-йонни клетки днес.

Енергийната плътност е ключова за батериите за електрически автомобили; колкото по-голяма е енергийната плътност, толкова повече пробег може да се изцеди от батерията. Така че по отношение на енергийната плътност тази нова GMG батерия няма да получи овации от производителите на електромобили.

Но нейният чудовищен заряд може да промени ситуацията. Батерията се зарежда толкова бързо, казва GMG, че мобилен телефон, работещ с алуминиево-йонната технология, може да се зареди напълно за 1-5 минути. Ако съотнесем подобно постижение към света на електрическите автомобили – автомобил, който се зарежда супер-бързо, та макар и по-често, навярно би бил предпочитан от мнозина.

Нещо повече, новият вид батерии значително надживяват литиевите батерии при тестването на жизнения цикъл, преминавайки през 2000 пълни цикъла на зареждане и разреждане без видимо влошаване на производителността.

Те са изключително безопасни. Имат нисък потенциал за пожар. Далеч по-лесни са за рециклиране от литиевите батерии в края на своя полезен живот.

И да, те не се нуждаят от литий! А тъй като около 90 процента от световното производство на литий е съсредоточено в Китай, това има голямо значение за производителите.

Друг ас в ръкава на батерията GMG е изключителната топлинна производителност. Дори когато се зарежда и разрежда с огромни темпове, тя не прегрява. Това е важно, защото 20 процента от литиево-йонната батерия в автомобила е свързана с охлаждането! Което означава, че новият вид батерия може да намали теглото или пък да освободи пространство за добавяне на повече клетки.

Къде е уловката? Най-вече в зарядната инфраструктура. Мобилните телефони могат да се зареждат бързо, без да „изпържат” електрическата мрежа, но електрическите автомобили са си големи консуматори. Ако електромобилите ще дръпват големи обеми електроенергия бързо, за да заредят своите батерии, електро-мрежата трябва да се прекрои.

Източник: technews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!