Горещи новини

Нова мярка сваля цената на тока за бизнеса

-15:38-Razloginfo.com

Облекчени ще са главно малките и средни предприятия, които плащат електроенергия по цени на доставчик.Нова мярка сваля цената на тока за бизнеса, обявиха министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. Тя засяга небитовите потребители, които плащат ползваната електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция.

„Новата мярка е насочена към малките и средните бизнес потребители, които от 1 юли излязоха на свободния пазар. Тогава той се отвори изцяло за небитовите потребители, което предполага, че всички тези фирми трябва да си намерят доставчик. За съжаление, голяма част не са успели да го направят и са отишли при доставчик на последна инстанция. Там цената е по-висока от тази на пазара. 41% са тези, които са излезли на по-високи от пазарните цени“, заяви Живков.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов беше категоричен, че се налага да се предприемат мерки, за да се облекчат тези фирми.

„Днес КЕВР прие проект на изменение на методиката за определяне на цена за тока на доставчик от последна инстанция. Чрез промяна на формулата, по която се определя тарифата от последна инстанция, за всеки мегават/час тя се намалява с между 15 и 30 лв. при цените на европейските пазари. Ако тези цени постепенно навлязат на българската борса, намалението може да се окаже и над 30 лв.“, посочи той.

По думите му мярката има временен характер, като предложението на КЕВР е тя да бъде предлагана за 3 месеца. Иванов посочи и причината за това: „По начало европейското законодателство предвижда цената на тока от доставчик на последна инстанция да бъде най-висока, защото тя трябва да има дисциплиниращ ефект върху потребителите“.

Доц. Иван Иванов изрази надежда мярката да влезе в сила от 1 ноември.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!