Горещи новини

Нова мистерия на Нептун озадачава учените

| 10:34

Нептун се намира на повече от 5 милиарда километра от Слънцето. Като такава планетата е известна със своята изключително дълга орбита. Всъщност пътуването й около Слънцето отнема приблизително 165 земни години. Тъй като орбитата отнема толкова време, сезоните на Нептун продължават над 40 земни години. Точно сега южното полукълбо на Нептун е в средата на четири десетилетия дълго лято. Въпреки това, безпрецедентното охлаждане на температурите на Нептун озадачава учените.Нептун е пълен с мистерии. Преди време учените откриха интригуващо тъмно петно ​​на Нептун. Също така сме свидетели на бури, които правят неочаквани неща на планетата. Сега обаче колебанията в температурите на Нептун повдигнаха още повече въпроси за планетата.

Астрономите публикуваха ново проучване за промените в температурата на планетата. В проучването учените са събрали стойността на над 17 години от показанията на температурата на Нептун. Вместо да се затопля обаче, астрономите забелязаха, че температурата е спаднала средно с 8 градуса по Целзий между 2003 и 2018 г.

„Тази промяна беше неочаквана“, споделя в изявление Майкъл Роман, планетарен учен от Университета в Лестър в Обединеното кралство. „Тъй като наблюдавахме Нептун през ранното му южно лято, очаквахме температурите бавно да стават по-топли, а не по-студени.“

Разбира се, събирането на данни за температурите на Нептун не е лесно. Голяма част се дължи на това колко далеч е планетата от Земята. Освен това техниката, която използваме, за да го изучаваме, съществува едва от началото на века. Така че имаме ограничен набор от данни, от който да надграждаме.

Понастоящем астрономите използват VLT Imager и спектрометър за средно инфрачервено (VISIR) за събиране на информация, базирана на умерени температури. VISIR е част от Много големия телескоп (VLT) на Европейската южна обсерватория. Той отчита температурата въз основа на нивото на излъчване на инфрачервена светлина.

Роман и неговият екип от учени са проучили около 100 термични наблюдения, за да определят температурните промени на Нептун. VISIR е отговорен за много от тези показания. Други идват от космическия телескоп Spitzer на НАСА. И накрая, други дойдоха от наземни телескопи.

Това е истинският въпрос, на който учените се опитват да отговорят. Не само температурите паднаха от 2003 до 2018 г., но от 2018 до 2020 г., температурите на Нептун се повишиха бързо с 11 градуса по Целзий в южния полюс на планетата.

Тъй като температурните промени са толкова екстремни, астрономите не са сигурни какво е причинило колебанията. Те обаче казват, че това може да се дължи на промени в стратосферната химия на планетата. Случайни метеорологични модели или дори слънчевият цикъл на планетата могат да стоят зад промените.

За съжаление има много възможни причини температурите на Нептун да се колебаят. Ако искат да намерят отговора, астрономите казват, че ще трябва да наблюдават планетата още повече през следващите години.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!