Горещи новини

Нова измама: Хакери искат пари от приятелите ни във Facebook

| 11:18

Нова измама във Facebook. Хакери разбиват профили в социалните мрежи и искат различни суми от приятелите на потърпевшите, представяйки се за тях. За схемата сигнализират зрители на NOVA, станали жертви на измамниците.Мишени на хакерите са потребители на социалните мрежи, чиито профили са разбивани. Истинските жертви обаче се оказват техните приятели, които получават съобщение от измамниците с молба за финансова помощ. Сценариите са различни, но изходът един: откраднати лични данни или различни суми пари. Като за целта най-често се изпраща сметка, която трудно може да се проследи, по която с различен мотив да бъдат превеждани сумите.

Преди дни Йовка Радоева с изненада забелязва, че част от контактите й във фейсбук, с които най-често общува, вече не са в списъка й с приятели. А при други: чатовете са изтрити. Това я усъмнява и търси контакт с тях по телефона, за да разбере какви са причините. Първо се обажда на най-близката й приятелка.

„Питах: „Петя какво се е случило – всичко е изтрито, какво сме си говорили…”И тя казва: „…не си ли ми искала пари, аз ти преведох 210 паунда”. Аз й казах –„…благодаря много за услугата, но не съм била аз“, разказва Йовка Радоева.

Така разбира, че е станала мишена на измамници. И без да подозира от нейно име са търсени пари от приятелите й във Facebook. Без да се усъмнят – някои от тях откликвали на молбата за изпращане на различни суми, за да купи стоки на промоция, тъй като имала временен проблем със сметката си. Как точно са искани парите – Йовка разбира едва след разговор с потърпевшата си приятелка.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!