Горещи новини

Нова Зеландия е напът да се справи успешно с тютюнопушенето чрез прогресивни мерки

-9:43-Razloginfo.com

Нова Зеландия е напът да се справи успешно с тютюнопушенето чрез прогресивни мерки така, както се справя и с пандемията от COVID-19.Петмилионната държава има под 40 загинали от вируса и се превърна в пример в борбата с коронавируса, въвеждайки едни от най-строгите мерки за ограничаване на заразата и бърз процес на ваксинация.

Сега правителството възнамерява със същата решителност да се справи и с тютюнопушенето и да премахне цигарения дим в изпълнение на плана си да се превърне в първия Остров без дим до 2025 г. Целта е дотогава пушачите в страната да са по-малко от 5% от населението в сравнение със сегашните 11 на сто. Държавата вече е на второ място в света по ограничения спрямо пушенето след Бутан, където има пълна забрана за тютюнопушене.

На 9-ти декември Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия обяви своя официален план за действие, който „ще ускори прогреса към бъдеще без дим и ще се пребори с вредата, която тютюневите изделия за пушене причиняват на хората в Нова Зеландия“.

Планът предвижда законодателни промени с цел намаляване на пушенето на цигари в страната чрез редица радикални мерки, сред които забрана и ограничаване на продажбите на горими цигари в търговската мрежа до определена възрастова група. Правителството се заканва сегашните 14 годишни и тези по-малки от тях никога в живота си да нямат възможност легално да си купят цигари. Очаква се законопроектът да бъде гласуван от парламента през лятото на следващата 2022 г.

„Въпреки че страната се движи в правилната посока с намаляване на процента на тютюнопушенето, все още имаме много работа. Трябва да се откажем от традиционния подход и да опитаме нещо ново. Нито една мярка самостоятелно няма да ни помогне да постигнем бъдеще без дим през 2025г. Необходим е многопластов подход и мерки, базирани на научните доказателства, за да премахнем тютюнопушенето“, се посочва в изявлението на здравното министерство на Острова.

Планът атакува предлагането на горимите цигари, като оставя извън обхвата си бездимните продукти като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн, стимулирайки по този начин заклетите пушачи да преминат на тях като трамплин към пълния отказ.

На въпрос за вейпинг устройствата, премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн заяви Виждаме, че електронните цигари се използват от хората като средство за отказ на цигарите, което ни помага да действаме в посока още по-голямо ограничаване на тютюнопушенето, защото има алтернатива.“

Нова Зеландия, заедно с Великобритания, е пример за въвеждане на прогресивна политика в много области, сред които за намаляване на вредата от тютюнопушенето, като с това предложение отива дори още една стъпка напред в изпълнението на заявената цел за бъдеще без дим.

Предложените мерки в плана за действие включват още осигуряване на подкрепа на пушачите за отказ, намаляване на никотиновите нива в цигарите и ограничаване на местата за продажба на тютюневи изделия, така че да бъдат труднодостъпни за младото поколение.

Учените: Това е едно от най-значимите постижения за общественото здраве

Водещи експерти по обществено здраве в страната аплодираха обявеното предложение за прогресивни мерки. „Планът за действие за Остров без дим до 2025г. е един от най-значимите постижения в областта на общественото здраве, обявен през този век – това е истинска възможност да се справим с епидемията от тютюнопушенето в Нова Зеландия“, заяви Карол Гартнер от Изследователския център за регулиране на продуктите с никотин и тютюн към Университета в Куинслънд.

„Този план за действие е много добра новина. Ако се приложи на практика, това може да бъде най-значителната стъпка, която сме предприели като нация в посока на намаляването на предотвратимата смъртност, заболявания и здравни неравенства през следващите години“, коментира и проф. Крис Булен, професор по обществено здраве в Университета в Окланд.

Предложението коментираха положително и водещи експерти по целия свят, сред които и в други прогресивни страни като Норвегия.

„Норвегия, също като Нова Зеландия, следва една от най-строгите политики за ограничаване на тютюнопушенето с визия за общество без дим. Докато в Норвегия искат да премахнат ароматите и вкусовете, в Нова Зеландия казват, че именно тези аромати и различни вкусове карат пушачите да преминат на електронни цигари… Не мисля, че при нас някой говори за забрана на продажбите на цигари на младежите в страната. Но може би за нас в Норвегия ще е релевантно затягане на мерките чрез повишаване на акцизите на горимите цигари за сметка на бездимните и предоставяне на повече информация, така че да се подпомогнат пушачите, които не могат да се откажат, да преминат към по-малко опасни никотинови продукти“, смята д-р Карл Ерик Лунд от Националния институт за обществено здраве в Норвегия.

Междувременно другата страна, която също е обявила план за „Остров без дим“ – Великобритания, също ускорява процеса към изпълнението му, като там в края на октомври бе обявено, че скоро електронните цигари може да се предписват с рецепта от Националната здравна служба NHS. Новината дойде от Регулаторната агенция за медицински и терапевтични продукти (MHRA), която публикува насоки за лицензиране на е-цигари за медицински цели, така че те да могат да се предписват от лекарите на пушачи, които не могат да спрат цигарите и търсят алтернатива.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!