Горещи новини

Ниски доходи и висока безработица в Пиринско

-9:41-Razloginfo.com

Според данни на Агенцията по заетостта Благоевград се нарежда на трето място по безработица в страната след София и Пловдив. Освен челното си място по брой безработни, Благоевградска област остава с най-ниската работно възнаграждение. За година средната брутна работна заплата за областта е 992 лева, каквато е и във област Видин.

През февруари броят на регистрираните безработни в Благоевградска област се е увеличил с малко над 1 процент спрямо същия период миналата година.

“От началото а годината броя на регистрираните безработни в петте бюра по труда на територията на област Благоевград намаляват с 389. а спрямо аналогичния период на миналата година 2020 година имаме едно увеличение от 1,5% или с 2194 лица… С най-голямо равнище на безработица са отново общините Белица и Якоруда”, каза Станислава Поповска – директор на регионалната служба по заетостта Благоевград пред БНТ.Най-голям процент от хората, които са изгубили работата си са били заети във сферата на търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

“В същото време и именно тези работодатели зависимост от поръчките и обема на работа, които имат също обявяват свободни работни места. Също така доста работни места на територията на област Благоевград са обявени отново в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, така също и в сферата на услугите”, обясни Станислава Поповска.

Най-трудно работа намират хората над 50 години, тъй като на пазара на труда се търсят предимно млади кадри.

И тази година работодатели могат да кандидатстват по програма за насърчаване на заетостта за безработни лица от различни целеви групи.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!