Горещи новини

Никола Масларски от Чикаго: Да не позволяваме лобиране за фалшивата Македония и фалшивата история, против българската държава

-10:07-Razloginfo.com
Снимка: Архив
Спорът между България и Северна Македония се пренесе и зад Океана. В Конгреса на САЩ си проправя път резолюция, която ще провъзгласи септември за месец на македонската култура, език и наследство. В нея много заслужили български имигранти са посочени като македонски граждани.Скопие направи истински пробив на дипломатическия терен, след като убеди група сенатори и конгресмени да лобират за провеждането на Месец на македонското наследство и принос към Америка тази година. Ако идеята срещне подкрепа, още този септември ще бъде посветен на македонския език, история и култура и приноса на американските македонци към развитието на САЩ.Предложението идва от сенатора Брендън Ф. Бойл от Пенсилвания и колежките му г-жа Дингъл, г-жа Макклейн и госпожица Тени. В специална резолюция, отнесена до Комисията по надзор и реформа в Камерата на представителите, четиримата настояват, че САЩ дължат това на етническите македонци. В резолюцията щатските политици изобщо не се съмняват в съществуването на македонска нация и език преди 1945 година, каквато е официалната българска позиция по този въпрос. Името България изобщо не се споменава в в резолюцията, за разлика от тези на Гърция и Югославия.

Eто и друга гледна точка.

Василен Васевски живее в Чикаго и е един от авторите на писмото до Конгреса, в което оспорват данните в проекторезолюцията за македонски месец в САЩ.

„Проблемът е, че в доказателственият материал, в един много дълъг списък от 2 страници, около 20 имена има изредени, от които повече от половината са декларирани като българи от Македония и това е стара имиграция, която е идвала след Илинденско-Преображенското въстание, след Балканските войни и ние имаме много доказателства, и в нашите книги, които тези хора са се декларирали като българи от Македония“, заяви Василен  Васевски, член на МПО-Чикаго.

„Представят хора от географската област Македония, които са с явно българско самосъзнание, доказани българи, горди българи, които са правили нещо с идеята дори да прославят България“, обяснява Масларски, член на МПО-Чикаго.

В проекторезолюцията на Конгреса е записано, че първите македонци дошли в САЩ още през 1492 година – когато тук акостира и Христофор Колумб. Там е посочено още, че според оценки на организацията „Обединена македонска диаспора“ те наброяват около половин милион в САЩ.
Следва списък от около 15 имена на известни и успели хора, представени като македонски граждани, пише и bTV.

„Едно от първите имена е на този човек д-р Петър Георгиев, който тук виждате на страниците на „Македонска трибуна“ – органът на МПО, обявява в статия, че коренът му е български и че той е българин от географската област Македония“.

В списъка са и братята Том и Джон Кираджиев, които според македонската проекторезолюция създали по „стара македонска рецепта, дадена от родителите му“, Синсинати чили – обичана американска гозба, която през 2013 г. е определена за една от 20-те най-емблематични храни в САЩ от музея Смитсониън.

Но нито рецептата е македонска, нито родителите им. Това е интервю със сина на Том Кираджиев – Асен, известен в САЩ като Джо.

И още едно име от македонската проекторезолюция – Стоян Христов, автор на книгата „Моята страна“, която била любима на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт.

„В тая книга, в няколко страници, въпросния човек, мисля, че той е от Егейска Македония, заявява, че е българин. Неговите родители също са българи и той като българин е дошъл и регистриран в Америка“.

А защо ние не сме ги припознали, като нация, тези хора, тези успели българи в Съединените щати, защо не разказваме техните истории?

„Поради нехайство на държавата или незаинтересованост, не знам как да го поставим, но не са били в светлините на рампата, както се казва и заради това, и с тази резолюция, Македонската държава веднага се възползва от този случай, че ние не сме ги използвали да прославят България“, обясни Масларски.

„Ние отново, но този път с мирни средства, трябва да защитим паметта на всички тези герои, които виждаме тук“.

„И най-вече да не позволяваме хората, които лобират за фалшивата Македония, за фалшивата история, които са финансирани щедро със средства, не знам дали е със средства от Белград или Скопие, с милиони са финансирани щедро, да лобират и да работят против истината, против историческата истина, против българската държава, българското самосъзнание на тези хора и да мачкат всичко, което ще срине тяхната фалшива пирамида“.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

2 Comments

 1. Много вярно!

  Защо не сме го направили?

  Ами защото ние сме много мирни и толерантни като нация, ние сме до такава степен примиряващи се, че си подлагаме и другата буза за шамар, след като са ни ударили по едната ….
  И това е обяснимо донякъде , с петте века робство…
  За голямо съжаление…

  Така че момчета и момичета в Америка, дерзайте, не оставяйте името България и Българин да остава в забвение, и дано думите ви да се чуят …

  Бъдете благословени!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!