Горещи новини

Николай Василев: Тези, които използват и разбиват пътищата, не плащат достатъчно

| 10:58

Предвид конфликта, който се получи между правителството и превозвачите миналата седмица, смятам, че е добре всяко едно правителство винаги да води положителен диалог с националния бизнес, тъй като бизнесът е този, който създава работни места, прави инвестиции, поема рискове, реализира загуби понякога, плаща данъци и социални осигуровки, така че би следвало да се отнасяме с по-голямо уважение, това каза в БНТ „Денят започва“ икономистът Николай Василев.Що се отнася до темата с тол таксите, по нея подкрепям министерството на Гроздан Караджов и казаното от зам.-министър Явор Пенчев, допълни Василев. По думите му от данъците на всички се субсидират или финансират разбитите пътища в страната, а тези, които ги използват и разбиват, не плащат достатъчно. И това не касае само нашите превозвачи. България е много голяма транзитна страна – през страната ни преминават много хиляди тежки камиони ежедневно, които разбиват нашите пътища и за тях това е почти безплатно.

Крайно време е да въведем по-сериозните тол такси, за да съберем стотици милиони от чуждестранните превозвачи за нашите пътища, заяви той и се обърна към превозвачите да не блокират цялата страна, защото от това ще страдат всички граждани в такава трудна и тежка ситуация.

Инфлацията може да се пребори по два начина – чрез доходите и чрез икономическия растеж. Това заяви икономистът Николай Василев пред БНТ. Ако държавата продължава с постоянни дефицити и дългове, накрая няма да има никакви пари, изтъкна икономистът.

Той отново попита къде отидоха 9-те милиарда лева от декември месец насам? Василев добави, че политиките в социалния сектор могат да преборят инфлацията. Той подкрепя предложението на Демократична България за 100 000 лв. за регистрация по ДДС, докато всички останали идеи за диференцирано ДДС не ги подкрепя. Според него, ако правителството иска да приеме еврото, може да го постигне през 2024 г. Ако правителството не е сериозно, може да ни се размине приемането на еврото, предупреди Николай Василев.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!