Горещи новини

Ние сме третия свят: Всеки пети на село е с външна тоалетна, в половината БГ-домове няма компютър

| 8:09

Всеки пети на село ползва външна тоалетна. WC вътре в жилището имат 81,8% от домакинствата в селата и 97% в градовете, сочат данни на НСИ.

Централна канализация имат 44% от жилищата в селата, докато в градовете този процент е 97. С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 82,5% от домакинствата. С централно отопление (парно или газ) са 21% от българските домове.

Телевизорът е задължителна вещ в почти всяко жилище у нас, като заема първото място по разпространение сред предметите за дълготрайна употреба, измествайки дори хладилника. С телевизор разполагат 99,4% от домакинствата. 32% имат два и повече тв приемника.

На второ място по разпространение е хладилната техника. С хладилник или фризер разполагат 99,3% от домакинствата – 99,7% в градовете и 98,3% в селата. Автоматична пералня имат 96% от домакинствата. Едва 1,8% не могат да си позволят този уред по финансови причини, а 2% смятат, че той не им трябва.

Без телефон – стационарен или мобилен, са 1,1% от домакинствата. Компютърът обаче присъства в едва около половината от българските домове.

Малко повече от половината домакинства (56%) разполагат с личен автомобил. България остава на челните места по собствени жилища. В свой дом живеят 90,8% от домакинствата.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!