Горещи новини

Не прекалявайте с чистотата

| 11:10

Всички, които са убедени, че чистотата е непременен залог за здраве, са доста придирчиви в избора си на антибактериални сапуни, шампоани против пърхот и т.н. Полезно ли е обаче да сме толкова чисти? Дерматолозите смятат, че както във всичко в живота и в преследването на личната хигиена трябва да има мярка.Оказва се, чистейки се до блясък, ние нарушаваме естествената микрофлора на кожата и по този начин провокираме заболяванията, информира сайта zdrave.bg.

Най-разпространената грешка, която правят хората, е всекидневното използване на антибактериален сапун. Неговата употреба е уместна при наличието на драскотини или рани, но постоянното му използване води до унищожаване на естествения микробен фон и кожата става лесно уязвима за инфекциите.

Микроорганизмите върху кожата не просто живеят своя живот, а си взаимодействат помежду си – в синхрон или в борба. И когато ние изкуствено унищожаваме по-голямата част от тях, всъщност заместваме естествения подбор, т.е. останалите най-силни микроби при липсата на противодействие стават по-опасни.

Освен това “външните неканени гости”, които не срещат никаква съпротива от измитите от нас “защитници”, лесно проникват в кожата. Това става например и при всекидневната употреба на средства против пъпки, които правят кожата още по-плътна.

Друга разпространена грешка е използването на неподходящи средства за кожата. Например гел за лице с фактор рН 5,5. Наистина нивото на киселинност на здравата кожа действително е такова, но колко от нас могат да са сигурни, че кожата им е абсолютно здрава…

Дори малката пъпка говори за обратното. В различните си участъци кожата има различен рН-фактор и съответно трябва да се полагат различни грижи, с различни средства. Затова – избирайте внимателно средствата за грижа за кожата и наблюдавайте нейната реакция на лосиона или гела.

Много хора в стремежа си да забравят за пърхота постоянно си мият косата с шампоан против пърхот. Но организмът свиква с този редовен “допинг” и се отпуска… В резултат  на това последващата смяна на шампоана се отразява зле на косата – косъмът става по-тънък и се накъсва.

Източник: zdrave.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!