Горещи новини

Не инфлацията, а липсата на кадри е проблемът в туризма

| 17:33

Не инфлацията, а неналичието на фрагменти е казусът в туризма Ако през 2025 година междинната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към специалността в България, споделя експертът Румен Драганов.Основният проблем в туризма това лято не е инфлацията, цената на тока и другите артикули, а неналичието на служащи. Хроничният дефицит на личен състав в туризма в България е към 20-25 хиляди души годишно а фона на общо заетите в бранша и съпътстващи действия – към 320 хиляди. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и оценки в туризма Румен Драганов.

По думите на специалиста позиционирането на България като преференциална дестинация е за сметка на това, че работещите в бранша са лишени от опцията да получават естествени европейски заплати. По данни на Евростат , оповестени тези дни, през 2021 година в България са най-ниски нивата на цените в група „Ресторанти и хотели „, като те са 46 на 100 от междинното за Европейски Съюз.

„ Кадрите от времето на държавния „ Балкантурист “ към този момент са на доизживяване, а липсват младежи поради просветителния недостиг, неналичието на система за туристически стажове, практики и продължаваща работа със стипендия от страната и бизнеса, тъй като той се е самодистанцирал от тази система “, счита Драганов. Балкантуристките фрагменти още работят, а към този момент са на напреднала възраст, добави той.

По думите му в случай че през 2025 година междинната заплата в туризма не стигне 1400 евро, ще има тотална загуба на интерес към специалността в България.

Той посочи, че това са данни към 2015 година без отчитане на последните инфлационни процеси. В момента междинната заплата в бранша у нас е 1100 лв., в същото време работещите в туризма не са обезпечени обществено, че да получат почтени пенсии и от години всеки, който е упражнявал тази специалност, води мизерни старини, разяснява още специалистът. Той добави, че обедняването на тези заети е обвързвано и с това, че работата в туризма е сезонна.

Освен това парите в сектора през последните 20 години са ориентирани главно за реинвестиции в нови обекти, за които след това пък са нужни нови фрагменти, а не за повишение на приходите на работещите. По тази причина съгласно Драганов към 2025 година български шеф в туризма, който не може да заплаща на личния състав междинна заплата от 1400 евро, ще бъде заставен да спре да работи. Тази картина е типична за хотелите и заведенията за хранене, само че е по-различна при къщите за посетители, където факторът работна мощ в никакъв случай не е подценяван и приходите са за фамилията, счита специалистът.

Надежда за сектора дава предлагането ваучерите за храна да се употребяват и за отмора, разяснява Драганов държавната политика в туризма и изрази вяра това предложение да бъде подкрепено от множеството парламентарни сили при гласуването на Закона за бюджета, тъй като то ще помогне на вътрешния туризъм.

Положително се посреща и плануваното в актуализацията разплащане за чартърните полети, което ще сложи България като правилна дестинация през 2023 година с решението си да заплаща по 35 евро на седалка за екскурзиант. Необходима е и политика за ученическите бригади, стажове, процедура и работа, с цел да може средствата, давани за обучение от страната, да бъдат трансформирани в стипендии, с цел да могат учениците и студентите да работят в туризма и другите браншове на стопанската система.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!