Горещи новини

Не изхвърляйте тези неща в контейнерите за боклук

| 11:33

Аерозолни флакони

Проблемът с аерозолната опаковка не е самата кутия, а това, което може да бъде вътре в нея. Все още може да има химикали или пропеленти, което може да доведе до експлозия в кофата за боклук. Ако сте изпразнили напълно цялото съдържание от кутията, може да успеете да я рециклирате. Никога не се опитвайте да пробиете аерозолна кутия – за да се отървете от съдържанието й или по някаква друга причина – тъй като това може да бъде много опасно.

Боя

Неправилното изхвърляне на боята чрез хвърлянето й в кошчето може да бъде вредно за околната среда поради химикалите и токсините в нея, които могат да увредят както земята, така и въздуха. Неизползваната или изхвърлена боя обикновено може да бъде оставена при участващи местни доставчици на бои, както и в обществени организации с нестопанска цел. Местните общини със сигурност ще имат насоки как да го донесат във вашето местно съоръжение.

Батерии

Ние използваме батерии за всякакви неща, което означава, че в крайна сметка имаме голяма колекция от изтощени батерии, които трябва да бъдат изхвърлени. Но помислете, преди да ги хвърлите заедно с останалите си нежелани неща. Акумулаторните батерии са страхотни първоначално, но когато цикълът най-накрая приключи, металите, използвани за производството им, включително кобалт и олово, могат да бъдат вредни за Земята, ако се изхвърлят неправилно. Днес батериите могат да се оставят не само в местните общински обекти, но някои търговци на дребно вече предлагат кутии за рециклиране в магазините, за да гарантират, че батериите се рециклират правилно.

Гуми

Една от причините да не изхвърляте старите си гуми на боклука? Те могат да имат изцяло нов живот, когато бъдат рециклирани и в крайна сметка повторно използвани. Важно е гумите да се рециклират, тъй като има места за тях, след като са изпълнили първоначалното си предназначение на превозно средство. Гумите могат да се използват за гориво, получено от гуми, което може да се използва за подпомагане на работата на различни видове съоръжения. Могат да се използват и като инертен материал, получен от гуми, който може да се използва за засипване в строителни проекти или компоненти в проекти за стабилизиране на пътища. А смляната гума от гуми може да се използва в различни проекти за озеленяване, гумиран асфалт и други гумени изделия.

Електроника

Разбира се, електронните устройства улесняват живота ни и сме склонни да имаме много от тях в домовете си (вероятно повече, отколкото дори си представяте). Но те също представляват особено предизвикателство, когато надживеят своята полезност. Електронните отпадъци трябва да се обработват от сертифициран доставчик, за да се гарантира както безопасно рециклиране, така и унищожаване на електрониката, както и сигурността на информацията на тези машини. Повечето общини ще имат определени места за изхвърляне на е-отпадъци. Фирмите с по-голямо насипно изпращане могат да разчитат на мрежа от специализирани доставчици и съоръжения с подходящи сертификати, за да се справят и да осигурят рециклиране на материала.

Хранителни остатъци

Не всеки ли изхвърля старата храна в кошчето? Да… но експертите съветват да не го правите или поне да хвърляте толкова много от него там. Остатъците от храна съставляват значителна част от боклука на много домакинства и в крайна сметка създават проблеми за околната среда. Хранителните остатъци не трябва да се изпращат на депото, защото в тази среда те генерират метан, който е мощен парников газ. Тези материали трябва да бъдат отклонени от депото и превърнати в ценни ресурси като храна за животни, възобновяем природен газ, гориво, електричество и компост.

Флуоресцентни крушки

Химикалите в флуоресцентните крушки могат да бъдат вредни. Ето защо трябва да следвате внимателен процес, за да почистите всички крушки, които се счупят или счупят. Флуоресцентните крушки могат да съдържат вреден прах и пари, като живак, така че е голям проблем, ако тези крушки просто се хвърлят в кошчето и се счупят. Много общности и производители предлагат програми за връщане на пощата, при които получавате картонена кутия, в която да заредите крушките и да изпратите по пощата до доставчик за правилно рециклиране.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!