Горещи новини

Неща, които мислим за български, но не са

-17:33-Razloginfo.com

Какво по-патриотично от това да закусиш с една топла баничка с айрян? Оказва се – доста неща. Много от любимите ни „типично български” явления всъщност са възникнали в чужбина. За някои от тях разказва каналът на Ралица Петровa във vbox7.

Ето някои от тях:Баничката с айрян

Най-емблематичното българско дуо – баничката с айрян, всъщност идва от… Близкия Изток. Трудно е да се каже къде точно е създадена баницата, но нейният „роднина” – бюрекът, е донесен тук при нахлуването на Османската Империя. Същото може да се каже и за айряна, който и до днес е константа в повечето турски дюнерджийници.

Чалгата

Чалгата е истински мулти-балкански феномен. Ритмите са ориенталски, но най-близкият ѝ родственик е сръбският турбо фолк, възникнал по времето на Югославия. Въодушевеното “Айдеее!”, което си викаме в чалготеката, също е турска дума.

Жълтите павета

Оцветените в охра улици са емблематични за центъра на София, но малко хора знаят истината за произхода им. Историята на жълтите павета предизвиква много легенди – като тази, че са бракувани от Виена, чиято управа не ги искала, защото са твърде хлъзгави… Единственото нещо, което е потвърдено със сигурност е, че са произведени в Унгария.

Бански на лалета

Култувата детска мелодия всъщност е кавър на песента на Брайън Хайлънд от началото 60-те години – “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini”. Друга класика от ученическите ни години – “Две кебапчета крилати” пък използва инструментала на “Speedy Gonzales” на Пат Буун.

Млякото с ориз

Оказва се, че този типично бабин десерт е популярен по цял свят – от Източна Азия до Щатите и Англия, където го наричат “оризов пудинг”. Във Филипините го приготвят с шоколад, а в Турция го пекат на фурна. Всъщност вариантите на мляко с ориз са толкова много, че никой не знае точно къде е възникнала рецептата.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!