Горещи новини

Неразкритите мистерии от науката

-11:24-Razloginfo.com

Науката – средство за получаване на знания и разрешаване на загадки. Има обаче доста неща, които тя все още не е успяла да разгадае. Хиляди въпроси, за които учените още нямат отговор  също като самите нас.

Затова ви представяме няколко от най-изумителните природни феномени, за които учените все още нямат никакво обяснение:

Поясът на Кайпер.

Поясът на Кайпер. Снимка: Уикипедия

Намира се в края на Слънчевата ни система. Състои се от комети и астероиди, но според обстойни анализи количеството обекти, които се разполагат в астероидния пояс са започнали да намаляват с напредване на времето. Има хипотеза, че феноменът се е образувал поради наличието на мистериозна планета Х – планетата обикаля и  „обира“ отломките от пояса с гравитацията си.

Ефектът ноцебо. Противоположност на плацебо ефекта. Нека дадем пример – ако в дадена ситуация кажем на напълно здрави хора, че са болни или са се натровили, то това може наистина да ги разболее или най-малкото да ги накара да се чувстват зле. Помислете за хората с неправилно поставени диагнози, завършващи със смърт. Дори с фалшива диагноза, те дотолкова вярват, че ще умрат, че накрая това наистина се случва. Ноцебо ефектът също е загадка за учените и до днес не може да бъде обяснен.



Ефектът плацебо.

В основата на ефекта стои нашата психика. Как мозъкът контролира телата ни. Най-общо казано той демонстрира как в много от случаите, когато хората си мислят, че нещо може да ги накара да оздравеят, то наистина помага. Като захарните хапчета, които се дават на пациентите. За да има ефект обаче, пациента трябва да е в неведение и да си мисли, че наистина се лекува. Учените подозират, че плацебо ефектът е по същество биохимичен.

Звукът Bloob. Звукът е засечен за пръв път през 1997 г. – и до днес не се знае какво представлява и на какво се дължи. По същество е мощен инфразвуков подводен тътен, раздиращ дълбините на Южния пасифик. Продължава близо минута. Може би е животно, но ако е така то си представете размерите му. Трябва да е по-голямо и от най-големите китове – вероятно с размерите на митичните кракени, за които разказват легендите.

Проблемът с лития. Теорията на Големия взрив ни разкрива, че в нашето съвремие трябва да има почти 66% повече от лекия метал литий, отколкото учените са открили. Защо тогава липсва? Може би самата теория е грешна или поне нещо не е разтълкувано правилно?

Гравитационни аномалии на Земята.

Гравитацията на планетата ни е толкова силна, че е съвсем възможно да  предостави нужната сила, с която да се ускорят космическите апарати, които попадат в очертанията и. Освен това е способна  да ги запрати в Космоса. Ускорението обаче е по-голямо от очакваното – това се превръща в проблем, който още не е обяснен научно.

Оста на злото. Най-вероятно като чуете това ви идва на ум  политическия термин, който бившия американски президент Джордж Буш-младши наложи и, с който се описват държавите, спонсориращи тероризма. Тук обаче става въпрос за аномалия в разпределението на температурата на космическия микровълнов фон. Познато е и като реликтово лъчение и беше открито през 2005г.  Принципно това разпределение би трябвало да бъде напълно случайно, но се оказва, че все пак има някакъв модел на разпределение на студени и горещи точки – само, че учените още не са го разбрали.

Парниковият ефект при еоцена. Това е геологичен период, от  преди 56 млн. години. Според анализите, тогава средните температури на земните полюси са достигали до 15-20 градуса по Целзий. Истинска аномалия, която още е неясна. Може би това е било началото на глобалното затопляне, което ни преследва и днес?

Липсващата антиматерия. Още една теория свързана с Големия взрив – според космолозите-теоретици в резултат на него са се създали по-малки количества антиматерия, отколкото материя. Това се е превърнало в предпоставка за изчезването на антиматерията – от остатъците на материята пък са се образували космическите обекти в галактиките. На този етап няма логично обяснение за дисбаланса.

Тъмният поток (Dark Flow). Между съзвездията Кентавър и Vela се разполага точка, привличаща голяма част от галактиките. Има учени, които смятат, че там се намира друга Вселена – това би обяснило силното привличане в тази посока.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!