Горещи новини

Непрекъснато се стремим да намалим холестерола, а без него животът е немислим

| 19:19

Стремим се към понижаване на холестерола, считайки го за враг номер 1 на здравето и за един от основните причинители на сърдечносъдови и други социално значими заболявания, но така ли е наистина?

Нужен ли ни е холестеролът, или е излишен и опасен за организма? Оказва се, че холестеролът, намиращ се във всички клетки на тялото ни и във всички телесни течности, е от ключово значение за организма. Вижте защо. С какво е полезен холестеролът за телата ни?

Холестеролът играе съществена роля в изграждането на клетъчните мембрани, образуването на надбъбречните и половите хормони, витамин Д и други, важни за нормалното функциониране на тъканите и органите и поддържането на добро здравословно състояние.

Част от холестерола се синтезира в черния дроб, а друга част набавяме чрез храната. Защо тогава се опитваме да намалим холестерола и да съставим меню и режим, който го контролира и поддържа в норма? Ключът към отговора на този въпрос се крие във факта, че холестеролът е два вида – най-общо казано добър и лош.

Липсата на добър холестерол е опасна за здравето, както и високите нива на лошия. Без добър холестерол много функции и процеси в телата ни са затруднени и невъзможни, а здравето и животът ни са поставени под заплаха.

Лошият холестерол са липопротеините с ниска плътност, които в големи количества – когато холестеролът ви е висок и в над референтните граници – водят до увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.

Това създава риск от съдови инциденти, инсулт, инфаркт и други тежки и увреждащи заболявания. Добрият холестерол са липопротеини с висока плътност. Добрият холестерол не позволява натрупване на холестерол по стените на съдовете и с въздействието си върху организма подобряват здравословното му състояние.

Какво се оказва холестеролът – приятел или враг за тялото?

В нормални стойности и поддържан в референтните граници, проследени чрез кръвни изследвания всяка година, холестеролът не е враг за организма и е необходим за нормалното му функциониране.

Не е възможно и не е нужно, а дори е опасно, холестеролът да бъде под нормата. Ежегодните прегледи са важни за проследяване на нивата на холестерола и коригирането им при нужда.

За понижаване на високия холестерол ефективна е диетата – избор на храни, които не водят до висок холестерол, отказ или ограничаване на консумацията на яйчни жълтъци, тлъсти меса, полуфабрикати, вътрешности като сърце, дроб, сладкиши. Поддържането на нормално телесно тегло, спортът или двигателната активност и отказът от вредни навици също помагат за поддържането на нормални нива на холестерола.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!