Горещи новини

„Недопустимо арогантна“: A1 и Yettel атакуваха сделката за „Булсатком“

-15:44-Razloginfo.com

Сделката по придобиване на „Булсатком“ от собственика на VIVACOM – United Group срещна съпротивата на останалите два мобилни оператора – A1 и Yettel. Двата оператора излязоха с позиции, в които заявяват, че ще оспорват придобиването пред КЗП .В публична позиция A1 нарича „недопустимо арогантна“ планираната сделка и твърди, че тя нарушава правилата за лоялна конкуренция.

Ако сделката бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), ще се създаде безпрецедентна концентрация на медийния пазар и на този на телекомуникационни услуги, след като United Group вече е собственик на най-голямата медийна група Нова Броудкастинг Груп. Потенциалното придобиване на един от водещите оператори на платена телевизия ще доведе до господстващо положение с контрол както на безплатното и платено ТВ съдържание, така и на неговото разпространение, което поставя в риск свободния избор на потребителите на доставчик на ТВ, интернет и медийно съдържание“, пишат от оператора.

Те припомнят, че през 2022 г собственикът на Виваком (United Group) се опитал да купи Булсатком чрез подставено лице, предоставяйки му заем в пълния размер на цената на компанията. Компанията обаче е отрекла.

От самото начало беше ясно, че United Group използва поредица от трансакции като параван, за да прикрие планираното придобиване на пряк контрол над Булсатком и да избегне проблемите с регулаторното одобрение на сделката. След подадените сигнали КЗК започна проверка, която още няма резултати. Анонсът за потенциална сделка на United Group e зле прикрит опит да се потули пропуска им да нотифицират КЗК още през 2022 г. и така да избегнат потенциални глоби от Комисията в огромен размер. За съжаление нерешителното поведение на българските институции прераства в реална заплаха за пазарните правила за лоялна конкуренция. Ако обявената сделка за Булсатком бъде одобрена, Виваком ще получи доминираща позиция на пазара на ТВ (60%) и интернет (40%) услуги чрез серия от съмнителни бизнес операции, което ще ощети крайните потребители и пазарната конкуренция.

Апелираме за незабавна и адекватна намеса на регулатора, която да даде ясен сигнал към инвеститорите и пазара, че правилата важат за всички играчи и се насърчава честната конкуренция. Ние ще обжалваме и ще продължим да сезираме за случващото се компетентните български и европейски институции“.

Yettel също напомня, че КЗК вече разследва скритото придобиване на контрол върху „Булсатком“ от страна на VIVACOM, извършено без необходимото разрешение и при евентуално нарушение на законодателството в областта на конкуренцията.

„С обявяването на сделката всички съмнения, че това е скрито придобиване на „Булсатком“ от VIVACOM в нарушение на Закона за защита на конкуренцията, се потвърдиха, въпреки че в изявления до медиите „Виваком“ нарече искането за забрана на сделката „необосновано“, „безпочвено“ и „абсурдно“, казват от мобилния оператор.

Според Yettel, това придобиване ще създаде безпрецедентна доминираща позиция за една телекомуникационна компания на пазара на телевизионни услуги.

Те също се притесняват от високия пазарен дял като призовават КЗК да се намеси и да защити потребителите, като запази принципите на равнопоставеност на пазара.

Източник: tribune.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!