Горещи новини

Невиждан досега минерал откриха в диамант

-9:37-Razloginfo.com

Диамант, изкопан дълбоко от вътрешността на Земята, съдържа неочаквано откритие. В диаманта се оказа заключен минерал, невиждан досега в природата и такъв, който нормално не може да съществува на повърхността на планетата.Минералът, уловен в диамант, който за първи път е открит в африканска мина през 80-те години на миналия век, се смята, че играе роля в това как топлината протича в мантията на Земята, дебелия слой от предимно твърда скала, който лежи между кората на планетата и външното ядро.

В проучване, публикувано в списание Science, изследователи от Университета на Невада, Лас Вегас, казаха, че откритието може да помогне на учените да разберат по-добре еволюцията на вътрешността на Земята.

Минералът е съставен предимно от калциев силикат и се появява като невзрачни тъмни петна в диаманта. Но това, което изглеждаше като обикновени несъвършенства, се оказа естествена проба от съединение, което обикновено не може да задържи структурата си извън средата с високо налягане на долната мантия на Земята.

Оливър Чаунер, минералог от Университета на Невада, Лас Вегас, и водещ изследовател на изследването, каза, че това е първият път, когато така нареченият минерал от долната мантия е наблюдаван непокътнат в природата.

„Мисля, че бяхме много изненадани“, каза Чаунер в изявление. „Не очаквахме това.“

Изследователите нарекоха минерала „давемаоит“ на името на пенсионирания геофизик Хо-куанг „Дейв“ Мао, който е пионер в изследванията за това как материалите се държат при екстремен натиск.

Чаунер каза, че давемаоитът вероятно произхожда от дълбочина между 410 и 560 мили във вътрешността на планетата. Минералите от долната мантия са склонни да се разпадат, преди да достигнат повърхността на Земята, но Чаунер каза, че силата на диаманта е помогнала за запазването на минерала.

Диамантът е открит преди десетилетия в мината Орапа в Ботсвана. През 1987 г. е продаден на минералог от Калифорнийския технологичен институт, но през последните години Чаунер и колегите му успяват да проучат вътрешната му структура.

Изследователите казаха, че тяхното откритие може да им помогне да създадат по-точни модели на вътрешността на Земята. Давемаоитът може да бъде домакин на радиоактивни елементи като уран и торий, които генерират огромни количества топлина в долната мантия на Земята.

Разбирането на това как топлината се движи през вътрешността на планетата може от своя страна да хвърли светлина върху това как това, което се случва в мантията, задвижва процеси като тектоника на плочите, добавиха учените.

Откритието също така буди надежда, че други проби от минерали от долната мантия могат да бъдат намерени в природата, каза Ингвей Фей, геофизик от Института за наука Карнеги, който не е участвал в изследването.

„Възможността да получим по-директни проби от недостъпната долна мантия би запълнила празнината в нашите знания относно химическия състав и променливостта на дълбините на нашата планета“, каза Фей в изявление.

Чаунер каза, че се надява в бъдеще да бъдат открити други минерали в по-големи количества. Някои, като давемаоит, може да се намират на неочаквани места.

„За бижутерите и купувачите размерът, цветът и чистотата на диаманта са от значение“, каза той, „а включванията — онези черни петна, които дразнят бижутера — за нас те са подарък“.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!