Горещи новини

Невиждано от 120 г. насам нашествие от мишки блокира части от Япония

| 17:52

Невиждана популация на мишки блокира части от Япония. Явлението се случва веднъж на 120 години, и според учените, се дължи на плододаването на определен вид бамбук.Много видове бамбук имат характерна черта – растенията дават плод само веднъж в живота. Бамбукът може да расте десетилетия или дори сто години, но след това цялата популация произвежда семена по едно и също време, след което растенията-майки умират. Учените смятат, че природата е създава такава стратегия за размножаване на бамбука заради увеличените шансовете за оцеляване с надеждата, че заради многото семена някои от тях няма да бъдат изядени и ще имат шанс да се развият.

Оказва се, че някои животни също се адаптират към тези цикли на бамбука.

През 2016-2917 г. учени от университета в Нагоя решават да изследват как размножаването на бамбуковото дърво Sasa borealis се отразява на популацията на мишките. Като част от изследването те сравняват данните за популацията на гризачите в същата гора през 2011-2017 г., и установяват, че след плододаването на бамбуковите дървета двата вида мишки рязко увеличават броя си. Същите изследвания са правени и при плододаването на вид Японски бук (Fagus crenata), при който през 2017 г. е имало 493 процента повече японски горски мишки на определена площ спрямо средното за 2011-2016 г., и 239 процента повече японски горски мишки.

След извършен анализ на възрастта на мишките учените установяват, че гризачите не са се размножавали толкова интензивно, колкото са мигрирали към изследваната територия, привлечени от обилната храна.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!