Горещи новини

Невидима заплаха! Събуждат се вируси на милиони години

-5:18-Razloginfo.com

Затоплянето на климата може да доведе и до неочаквани последствия. Учени предупреждават, че заради промените в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии. Може ли нов „зомби вирус” от Сибир да доведе до нова заплаха? Темата коментира в ефира на Нова тв ръководителят на лаборатория в БЕРН д-р Аспарух Илиев.„Това е по-скоро един теоретичен страх. С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечно замръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него – много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които ние не сме срещали до момента“, коментира експертът.

По думите му има няколко проучвания от последните години, които показват, че вирусите от преди милиони години запазват своята активност в тези тежки условия, т.е. могат да заразяват.

„Хубавата новина е, че до момента не сме открили такива, които да заразяват хора. Тъй като вирусите са огромен свят, който заразява най-разнообразни организми – хората сме само една малка част от тях. До момента древни вируси, които заразяват хората няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си“, посочи доктор Илиев.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!