Горещи новини

Невероятно! Започнаха да глобяват шофьори за използване на климатик

-13:35-Razloginfo.com

Атрибутът на летния комфорт в интериора на автомобила може законно да бъде причина за налагане на глоба на водача именно за неправилна употреба. Най-често при този неприятен инцидент, както пише полското издание moto.pl, собственици на автомобили, които не са проучили внимателно правилата за движение, се натъкват на такава глоба.Практиката показва невежеството на много шофьори, които дори не осъзнават, че могат да бъдат глобени за използването на климатика в колата. А правилото е просто: само в един конкретен случай този атрибут е забранен за включване. Следователно използването на климатик може да доведе до глоба само в една конкретна ситуация – забранено е охлаждането на купето, когато автомобилът не е в движение.

Типична картина е позната на всеки собственик на кола. Нека си представим ситуация, когато се връщаме с покупки от пазар в колата си, която е паркирана на паркинг в горещ летен ден. В този случай много шофьори включват климатика и чакат температурата в купето на колата да падне.

Не трябва да правите това, тъй като това е единствената причина да бъдете глобени. Използването на климатика по време на паркиране може да доведе до глоба. Правното основание е на база чл. 60 от Правилата за движение по пътищата и е вписано в общите европейски изисквания.

Охлаждайки въздуха в автомобила и поддържане на оптимална температура вътре, когато той не е в движение е причината за фискалните санкции. Това автоматично превръща неинформираните шофьори в нарушители на пътя.

Полските правила за движение по пътищата са интегрирани в общите европейски изисквания. Там ясно се посочва, че на водача е забранено да използва превозното средство по начин, който създава неудобство поради прекомерни емисии на изгорели газове в околната среда или прекомерен шум.

Това се дължи на факта, че в по-голямата част от автомобилите работата на климатика зависи от работата на двигателя. Ако това изискване бъде пренебрегнато, глобата е 70 евро.

Такава глоба има за цел да компенсира екологичния отдел за необосновано прекомерни емисии на изгорели газове или шум, генериран от превозното средство. В тази ситуация обаче има добра новина – наказателни точки за подобно нарушение не се отнемат.

За да не се излагате на опастност от евентуална глоба съветът е да намалите температурата в купето, като да спуснете всички стъкла и без да включвате климатика, да карате няколко метра, така че въздухът в салона на автомобила да се замени с чист и ненагрят въздух. След това затворете прозорците и включете климатика вече в движение.

Изключение се прави за собствениците на електрически автомобили и хибриди. Те не трябва да се притесняват от репресивните мерки за пускане на климатик на паркинг. Причината е проста. При тези видове превозни средства климатикът се включва от допълнителен електродвигател, който не предизвиква емисии на изгорели газове и не създава досаден шум, което не може да се случи при автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!