Горещи новини

Невероятно видео показва как две пчели работят заедно, за да отворят бутилка с безалкохолно

| 10:46

Въпреки че всички знаем значението на пчелите в хранителната верига за опрашването на растенията, хитрите създания имат серия от други таланти, включително математически способности, разпознаване на лица и дори използване на инструменти.Видео от 2021 г., първоначално публикувано в Twitter, показва двойка пчели, които очевидно развиват оранжевия капак на бутилка Fanta, за да достигнат захарната течност вътре.

В днешната епоха на дигитални измами трябва да имаме предвид, че това може да е просто CGI измама; или може би пчелите наистина са работили заедно и просто са успели да съборят вече хлабаво закрепената капачка на бутилката.

Така или иначе, забавно е да се мисли дали пчелите биха имали достатъчно мозък да извършат такъв „грабеж“.

Според ViralHog, видео лицензодателят, придобил кадрите, моментът е бил уловен в Сао Пауло, Бразилия от работник в обедната му почивка.

„Взех газирана напитка от клиент, но скоро пчелите я откраднаха“, пише човекът в надписа на видеото.

Плавното умение, с което тези две пчели завъртат капачката на шишето, озадачи мнозина в интернет, като някои се чудеха как може такъв интелект да съществува в очевидно много малък мозък.

Малките животни обаче имат много по-малка телесна маса, за да управляват мозъчните клетки, така че, естествено, те ще се нуждаят от по-малки мозъци. В допълнение, сложността на връзките между невроните може да бъде по-важна за когнитивното представяне.
През 1962 г., десетилетие преди да спечели Нобеловата награда за изследване на общуването между пчелите, Карл фон Фриш заяви, че земните пчели имат твърде малко мозък, за да мислят, отдавайки гениалната им проявления изцяло на твърд инстинкт.

Оттогава въпросът колко точно може да управлява мозъкът на една пчела е многократно тестван.

Въпреки че притежават мозък с размера на тревно семе, приблизително 0,0002 процента от нашия собствен, пчелите се оказват изненадващо интелигентни в последните изследвания.

Тези насекоми не само могат да се учат едно от друго и да използват инструменти, но също могат да броят и да изпълняват основни математически уравнения.

Въпросът е как един малък калкулатор с размер на семка би превърнал уменията си за решаване на проблеми в нещо толкова сложно като премахването на капачка от бутилка сода?

Ясно е, че пристрастието на фон Фриш към големите мозъци е присъщо и на нас. Въпреки че зоологът признава, че пчелите могат да „извършват удивителни интелектуални подвизи“, той твърди, че го правят само чрез инстинкт, като се провалят, „когато внезапно бъдат изправени пред непознати задачи“.

Отвиването на капачката на подсладена напитка едва ли е работа, с която пчелите са еволюирали в природата, така че фон Фриш би бил скептичен. Възможно е този път пчелите просто да са имали късмет, откривайки сладката награда, някак сляпо при лека съпротива.

От друга страна, природата все още може да ни изненада. В пчелния мозък, например, една нервна клетка може понякога да се свърже с до 100 000 други клетки.

В проучване от 2017 г. земни пчели са били обучавани да търкалят топче във врата, за да получат награда. За да „вкарат гол“, насекомите е трябвало да копират движенията на другите и да се учат от грешките си, което са успели да направят с изумителна лекота.

„Подобно „използване на инструменти“ едно време се приписваше само на хората, но след това и на приматите, морските бозайници, а по-късно също и на птиците“, пишат изследователите през 2017 г.

„Сега ние осъзнаваме, че много видове имат способността да си представят как определен обект може да бъде използван за постигане на цел.“

Дори с малката си верига от неврони, пчелите може би са способни на много повече, отколкото някога сме смятали. Следващия път, когато се поглезите с обяд на открито, може да искате да следите питието си.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!