Горещи новини

Невероятните дъждове, с които природата ни изненадва

| 17:25

В историческите хроники, а в по-ново време – и в различни медии по цял свят, периодично се споменават случаи на „необикновени дъждове“. Това природно явление е твърде интересно. Наблюдават се „цветни“ дъждове, дъждове от предмети, от риба, жаби, ракообразни и т. н. Най-често като причина за тези странни валежи биват посочвани торнадо, смерчове – но има и други версии.През ХІХ век проливен дъжд паднал върху индийските села недалеч от река Брахмапутра – ала заедно с водните потоци от небето падали и риби. Този факт бил потвърден от английския учен Джеймс Принсип, който след дъжда лично видял няколко полуживи рибки в улична локва. Обаче рибите не са единствените морски (или речни) обитатели, които вале

Античният историк и дипломат Хераклид Лемб (ІІ в. пр. Хр.) пише: „В Пеония и Дардания боговете изпратиха такъв изобилен дъжд от жаби, че пътищата и покривите на къщите бяха покрити с тях. Не можеше да се ходи по земята, без да се настъпи жаба. Зловонието от разлагащите се жабешки трупове накара много хора да се преселят в други земи“.Но небето изпраща не само риби и жаби. През 1978 г. в австралийския щат Нов Южен Уелс природата стоварила дъжд от скариди. В 1877 г. в Мемфис (САЩ) от небето паднали хиляди змии с дължина около 45 см. През 2007 г. в провинция Салта, Аржентина, валял дъжд от паяци.

По начало, дъждовете от дребни същества, свързани някак с водата, са сравнително нерядко явление. Тук е подходящо стандартното обяснение за такива случки: торнадо, урагани пр. Но през 1877 г. силен дъжд донесъл в една ферма на Северна Каролина… няколко алигатора.

А през 1990 г. върху японска рибарска гемия в Охотско море от небето се стоварила… крава. Корабчето потънало, а рибарите за щастие били спасени. Пострадалите уверявали, че от небето наведнъж паднали няколко крави. Странностите на някои проливни дъждове се случва да се дължат не само на падащи живи същества от облаците – но и на необичаен цвят на самия валеж.

Например, явлението „Кървав дъжд“ се превърнал в грандиозна гледка. Този необичаен природен феномен бил забелязан в началото на юли 1608 г. във Франция Дъждовните капки приличали на прясна кръв! Освен Франция, въпросният дъжд посетил Испания и Италия.

Подобни явления обикновено се обясняват с обстоятелството, че ураганните ветрове издигат във въздуха маси от червен прах в пустинни местности и ги отнасят на много километри. Когато този прах се смеси с дъждовни капки, ги оцветява и пада някъде под формата на „кървав дъжд“. Това е най-обичайното обяснение, но не единственото. Друга хипотеза е, че случаят от 1608 г. няма нищо общо с прах – а са виновни пеперуди, по-точно техните изпражнения. Трета версия се основава на миниатюрни червени водорасли или на микроорганизми, обитаващи различни водоеми. Подхванати от торнадо, те биват пренесени на стотици километри. Така че засега няма единна версия за произхода на необикновените дъждове.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!