Горещи новини

На 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап

-14:49-Razloginfo.com

Другите ще продължат с варианта на редуване, за да не се събират 5 месеца в дистанционно обучение.

Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

“Няма да има нулева година. Учениците ще се върнат в клас, има възможност за компенсаторно обучени в електронна среда, ще има и възможност за присъствено. Най-голямата загуба ще е за децата, ако изостанат с една година. Не се обсъжда нулева година”, зарече се Вълчев.

По думите на министъра училища малко или много са рискова среда, тъй като свързват голяма мрежа с множество по-малки.

“Училищата са среда, която спомага с разпространението, но не толкова много, колкото в други предприятия със същата численост”, подчерта Вълчев. В детските градини обаче рискът бил по-малък и това се виждало от данните, че там има много по-малко заразени учители.Затова и целта е те да бъдат отворени отново още преди празниците. Матури и изпити след 7 клас ще има, увери още просветният министър.

“Има време да решим кои теми ще се изключат, ако не всички са преподадени ефективно”, обясни той и посочи, че изпитите трябва да мерят умения, а не наизустяване.

Външното оценяване в четвърти клас също ще се проведе на този етап. Според министърът то не трябва да се гледа като тежест.

“Добре е да се направи, за да се направи преходът към меренето на знания и умения. Няма да го правим на всяка цена, само ако е разумно. Учителите и учениците не трябва да го гледат като наказания”, каза той. Според Вълчев онлайн обучението има минуси има по отношение на неефективността на педагогическото взаимодействие, обездвижване, десоциализацията.

“Децата в първи клас не могат да се ограмотяват онлайн. При малките деца е важна ангажираността на родителите, но те понякога са ангажирани с работа”, каза той.

Предимството било пък, че много повече учители са започнали да използват иновативни методи, което пък е повишило мотивацията децата да учат. Все пак учебното време ще бъде увеличено за 1-6 клас. “Налага се, защото има ученици, които не са ангажирани, нямат устройства”, посочи той.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!