Горещи новини

На 2 Август в Благоевград беше открит паметник на героинята и революционерка Мара Бунева

-22:48-Razloginfo.com

На 2 Август в Благоевград беше открит паметник на героинята и революционерка Мара Бунева. Това е първият бюст паметник на героинята от ВМРО, който е поставен в България. Датата 2 Август бе избрана, тъй като тогава се навършиха 118 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание, т.е. въстанието на македонските и тракийските българи организирано от Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация (ВМОРО).
Мара Бунева е родена в град Тетово през 1902 год. Тя е членка на Вътрешната македонска революционна организация и на 13 януари 1928 година в Скопие извършва покушение срещу прокурора Велимир Прелич. Убийството е отмъщение заради Скопския студентски процес, в който бяха осъдени на дългогодишен затвор млади български революционери от Македония. Веднага след покушението Мара Бунева се самоубива.

Инициативата за издигането на бюст паметник на Мара Бунева, бе на Ана-Мария Бунева наследничка на Мара Бунева по линия на брат и Борис Бунев, както и на „БРАТСТВО ХАЙДУТИ“- Чикаго. Инициативата за създаването на паметника бе подкрепена и от българската политическа партия ВМРО-БНД.

„БРАТСТВО ХАЙДУТИ“ начело с неговия председател, Никола Масларски от гр.Разлог, който живее в Чикаго, веднага с въодушевление се заема със задачата да се направи заслужено паметник на тази смела българка жертвала младия си живот (била е само на 26г.) и извършила чутовен подвиг, пред който толкова поколения свеждаме глава.
Бранимир Аслански главен функционер за България подава молба от името на братството в община Благоевград за разрешение след като намира мястото и се заема сърцато със всички задачи по осъществяване на проекта. Приносът на родолюбивия благоевградчанин Бранимир е безспорно голям. Помощ оказва макар и от разстояние нашият функционер за Македония, Зоранчо Маринков от Битоля, който и поднесе венеца заедно с Анета Лозевска (също от Битоля) от името на „БРАТСТВО ХАЙДУТИ“ по време на церемонията по откриването на паметника.

От сдружението изразиха благодарност до ВМРО-БНД в лицето на г-н Димитър Антов и г-н Атанас Стоянов, кмет на гр. Сандански, който разбирайки за проекта, сам предложил да помогне със средства и каквото може.

Паметника на Мара Бунева се намира в градската градина в Благоевград, непосредствено до паметника на поета-революционер Пею Яворов. Всички общински съветници от Благоевград са гласували „ЗА“ издигането на паметника, без против и въздържали се. От общината споделиха, че се случва за пръв път въобще. Паметника е дело на големия български скулптор Александър Хайтов, изваял бюста само по няколко снимки предоставени му от братството.

На церемонията по откриването на паметника на Мара Бунева в Благоевград присъстваха представители на общинската администрация и общинския съвет, старият и новият кмет на града, представители от всички партии, членове на „БРАТСТВО ХАЙДУТИ“, и граждани. На събитието присъстваха и българи от Северна Македония, за да отдадат почит към тяхната героиня.
На откриванато на паметника, за живота и делото на Мара Бунева говори историкът Иван Стоянов, а обръщение пред присъстващите лица имаше и българския евродепутат, Ангел Джамбазки.

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!