Горещи новини

Науката с нови надежди! Как парализиран мъж проходи

-20:22-Razloginfo.com

Мъж, парализиран при катастрофа с велосипед преди повече от десетилетие, си възвърна способността да стои и да ходи естествено, използвайки нова технология.Невролозите от Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) в Швейцария създали това, което наричат ​​„безжичен цифров мост“, който е в състояние да възстанови връзката, загубена между мозъка и гръбначния мозък.

Този дигитален „мост“ позволява на Герт-Ян Оскам да възвърне контрола върху движението на краката си, атака той може да стои, да ходи и дори да изкачва стълби, пише Metro.

Екипът каза, че тяхната технология също така е позволила на Оскам да възстанови част от мозъчната функция, която е загубил след инцидента. Той е успял да покаже двигателни умения, когато цифровият мост е бил изключен. Според изследователите това „дигитално възстановяване на гръбначния мозък предполага, че са се развили нови нервни връзки“.

40-годишният инженер от Холандия живеел и работел в Китай, когато претърпява инцидент с велосипед. Това станало пред далечната 2011 година. Той наранил гръбначния си стълб и загубил движение в краката си.

„Когато се срещнахме с Герт-Ян, той не можеше да направи крачка след тежко нараняване на гръбначния мозък“, каза неврохирургът Джоселин Блох, който е професор в EPFL.

„За да ходи, мозъкът трябва да изпрати команда до областта на гръбначния мозък, отговорна за контрола на движенията. Когато има увреждане на гръбначния мозък, тази комуникация се прекъсва“, каза Грегоар Куртин, професор по неврология в EPFL.

„За първи път този дигитален мост заобикаля нараняване, възстановявайки комуникацията между две области на централната нервна система, които са прекъснати“, каза проф. Куртин.

Екипът каза, че техните открития, публикувани в списанието Nature, създават рамка, в която естественият контрол на движението може да бъде възстановен след парализа.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!